Manglende prøve spænder ben for permanent opholdstilladelse

Faraz Niakanjam fra Ruds Vedby ved Sorø kan sagtens tale dansk. Alligevel fik han afslag om permanent ophold – på grund af manglende danskprøve.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Faraz Niakanjam fra Ruds Vedby ved Sorø kan se afslaget, men undrer sig stadig.

- Det er mærkeligt. Meget mærkeligt, siger han.

Han er politisk flygtning fra Iran og har været i landet de sidste 11 år. De seneste fem har han haft fast arbejde som ingeniør i Sorø Forsyning. Han vil gerne have permanent opholdstilladelse og dermed dansk pas, så han kan rejse som dansk borger.

Som politisk flygtning ønsker han ikke at rejse tilbage til Iran.

Afvist: manglede kun en ting

I afslaget til Faraz Niakanjams ansøgning står der, at udlændingeservice har konstateret, at han mangler beviset for prøven Dansk 1.

I reglerne står der, at man kan erstatte prøven med en fuldført uddannelse på dansk på et universitet.

Det ville Faraz Niakanjam lige dobbelttjekke, så han ringede efter eget udsagn ind til udlændingeservice.

- Han sagde, at hvis jeg havde papirer på modul 1, som mit arbejde betaler for, så send dem. Så kan vi kigge på det, siger han.

- Så trorede jeg, at det var tilstrækkeligt, at jeg har været på universitetet og gennemgået første modul og at det er på dansk.

Men ifølge reglerne, skal uddannelsen være færdiggjort.

Det var beskeden i afslaget til Faraz Niakanjam.

Damsbo-Andersen: flot, men synd med dårlig vejledning

Lennart Damsbo-Andersen er medlem af udlændingeudvalget i Folketinget for Socialdemokraterne. Han har været med til at fastslå de nuværende regler.

- Først og fremmest er det flot, at Faraz er nået så langt, som han er. Det man kan sige er lidt ærgerligt, er at han måske ikke har fået den rigtige vejledning og derfor ikke har forstået, at han skal tage en danskprøve.

For Faraz Niakanjam er der ikke mere at gøre. Han må nu vente til næste gang, han kan tage testen. Han håber bare, at der for fremtiden vil blive sat mere fokus på den konkrete person frem for små detaljer på et stykke papir.

- Man bliver meget irriteret. De burde ikke kun tænke på en lille sætning og tænke: han mangler den ting her, okay så bliver han afskrevet.