Mange syge lammer sygehusene

I øjeblikket er mange danskere ramt af sygdom, enten influenza, corona eller RS-virus. Det kan mærkes på regionens akutafdelinger, der melder om rekordtravlt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Coronavirus, RS-virus, influenza eller forkølelse.

I disse dage er der mange danskere, der må skifte nytårsoutfittet ud med morgenkåben og blive hjemme i sygesengen.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at influenzaepidemien for alvor er kommet i gang, og at alle landets fem regioner har registreret stigende influenzasmittetal ført an af hovedstadsregionen. I løbet af de seneste tre uger er der hver uge sket en fordobling i antallet af påviste tilfælde. I uge 47 blev der i alt påvist 64 influenzatilfælde, mens der i uge 50 blev påvist 593 tilfælde.

Der ses også en stigning i hospitalsindlæggelser i landets fem regioner - især i hovedstadsregionen.

Men også akutafdelingerne her i regionen melder om rekord travlhed og har aldrig før oplevet, at der har været så travlt mellem jul og nytår, som det har været i år.

- Vi har haft ekstremt meget at lave. Jeg kan ikke mindes, at vi har haft så travl en jul med så mange indlæggelser. Både op til julen, men også hen over julen, har vi haft rigtig mange patienter, siger Christian Jørgensen, ledende oversygeplejerske på akutafdelingen på Slagelse Sygehus.

quote Jeg kan ikke mindes, at vi har haft så travl en jul med så mange indlæggelser

Christian Jørgensen, ledende oversygeplejerske, Slagelse Sygehus

Især ældre er hårdt ramt

Der er flere grunde til, at influenzaen kræver særlig opmærksomhed denne vinter.

Først og fremmest har der i de sidste to år været meget begrænset influenzasmitte, fordi Danmark har været delvist nedlukket, og smitten ikke har kunnet sprede sig.

Men det kan den nu, og det gør den – primært blandt borgere, der er oppe i årerne.

- Der er mange ældre patienter, der er kommet med væskemangel, maveproblemer og infektioner – RS-virus og covid-patienter har også været en del af billedet. Der har været et bredt billede af patienter med de her symptomer og diagnoser, siger ledende oversygeplejerske Christian Jørgensen.

Mette Marie Dragsdal
Læs også
Første vinter efter corona - mange ramt af sygdom
Mette Marie Dragsdal
Læs også
Første vinter efter corona - mange ramt af sygdom

Ifølge ledende oversygeplejerske, Christian Jørgensen, er det især de ældre, der fylder mest på akutafdelingen og som også er indlagt i længst tid:

- Der er nok mange faktorer, der spiller ind, dels at de har været for sene til at få den lægelig hjælp, der skulle til, og så er der måske nogle, der har gået længe og ventede. Og så er der nogle, der er blevet akutsyge, hvor det har været nødvendigt at indlægge.

Holbæk Sygehus melder også om mange indlagte ældre over 80 år på sygehusets afdelinger. Her er der dog mange ældre over 80 år, som indlægges for eksempel efter et fald eller på grund af deres kroniske sygdom. Når de bliver testet ved indlæggelse, viser det sig, at flere testes positive for influenza eller covid, men det er ikke hovedårsagen til, at de er indlagt.

coronasmitte
Læs også
Her er markant flere smittet med corona
coronasmitte
Læs også
Her er markant flere smittet med corona

SSI: Husk gode hygiejneregler og mulighed for at blive influenzavaccineret

  • I lyset af den nu stigende influenzasmitte, er det vigtigt at følge de gode generelle hygiejneregler overfor luftvejsinfektioner (håndvask og udluftning), samt at begrænse kontakten til andre mennesker, hvis man har symptomer på influenza.

  • Derudover er det en god ide, at blive vaccineret imod influenza nu, hvis man ikke allerede er blevet det.

  • Man kan følge med i influenzatallene og vurderinger på SSI’s hjemmeside ugentligt, samt på SSI’s influenzadashboard, hvor smittetallene opdateres dagligt på hverdage. Man kan desuden læse nærmere om influenzavaccination hos SSI og om hygiejneregler mht. influenza hos Sundhedsstyrelsen.

Mange flere indlæggelser end tidligere

På Slagelse Sygehus har de mange indlæggelser ført til ekstra travlhed blandt afdelingens personale i en højtid, hvor der ellers normalt plejer at være lidt mere ro på.

- Det har betydet, at akutafdelingen og de bagvedliggende sengeafdelinger har været under hårdt pres hen over julen – mere end vi normalt oplever. Vi oplever normalt at have nogle dage, hvor vi går lidt ned i indtag og alle pladser ikke er belagte, siger Christian Jørgensen.

- I år havde vi et indtag, der startede juleaftensdag fra klokken 16-08 1. juledag med 63 patienter – det er et ekstremt højt antal indlæggelser juleaften og julenat. Det giver nogle efterdønninger og en masse patienter på sengeafdelingerne, end vi har været vant til de forrige år.

quote Vi må klø på, og så må vi håbe, at der ikke kommer så mange nytårsskader.

Christian Jørgensen, ledende oversygeplejerske, Slagelse Sygehus

Ifølge sygeplejersken fra Slagelse Sygehus plejer de på afdelingen at se et billede af influenza og andre infektioner, som typisk topper omkring jul og januar måned. Men der plejer ikke at være så meget pres på i juledagene, som der har været i år.

- Det er jo, som det er. Det bliver ved, og det er jo lidt svært at forudse, hvornår det stopper. Men vi må klø på, og så må vi håbe, at der ikke kommer så mange nytårsskader.

På Aalborg Universitetshospital mærker de også, at influenzaepidemien rammer i øjeblikket, og at den rammer tidligere på året, end den plejer. Både på Aarhus Universitetshospital og Bispebjerg Hospital melder de om ”almindeligt juletravlt”, men peger på, at systemet er trængt, hvis det udvikler sig.

Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger om corona og andre luftvejsinfektioner

  • Man skal ikke i selvisolation, hvis man er konstateret smittet med coronavirus.

  • Man skal ikke testes for corona, hvis man bliver akut indlagt.

  • Man skal kun testes for corona, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe, og testen er relevant for behandling.

  • Man skal skal blive hjemme, hvis man er syg – uagtet, om man er smittet med corona, har influenza eller noget tredje.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 8. december 2022.

Risiko for dobbelt epidemi

Selvom Danmark er solidt rustet i forhold til stigende coronasmitte, er der stadig risiko for en "dobbelt-epidemi", hvis både covid-19- og influenzasmitten stiger de kommende uger. Sådan lyder det fra SSI.

Dette vil kunne medføre ekstra mange hospitalsindlæggelser, særligt blandt ældre personer og andre personer i risikogrupperne. Det vil også kunne påvirke sundhedsvæsenet med et øget antal sygemeldinger.

Mens det altså vurderes som sandsynligt, at der kan komme en dobbelt-epidemi, er risikoen relativt lav for en triple-epidemi, en epidemi, hvor også den tredje store vinter-luftvejssygdom, RSV, vil komme oveni, vurderer SSI.


Nyhedsoverblik