Løber 184 kilometer for organdonation – Helle tog stilling for sin hjernedøde bror

Lørdag er organdonationsdag. I Region Sjælland markerer ansatte det med et 19 timer langt løb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du taget stilling til, om du vil donere dine organer, den dag du dør?

Det spørgsmål vil de i Region Sjælland gerne have, at du forholder dig til. Derfor bruger de lørdagen, organdonationsdagen, på at sætte fokus på dét.

- Jeg synes, det er vigtigt, vi sætter fokus på en sag som organdonation på en lidt anderledes måde i dag, lyder det fra Lisa Schrader, der lige nu er under uddannelse som læge på akutafdelingen på Holbæk Sygehus.

quote Inderst inde, altså sådan helt dybt inde i hjertet, ville jeg gerne have haft, at han tog beslutningen

Helle Bjerre, Slagelse

Derfor er hun én af de ansatte i Region Sjælland, der lørdag deltog i et stafetløb på en 184 kilometer lang rute, der begyndte på Nykøbing F. Sygehus til midnat mellem fredag og lørdag, og som herefter gik forbi alle regionens sygehuse, inden den sidste løber efter 19 timer løb over målstregen ved Sjællands Universitetshospital i Køge lørdag omkring 18.30.

Tog stilling for sin hjernedøde bror

I dag har to ud af tre danskere taget stilling til, om de vil donere deres organer eller ej. 

Siden 2019 har det været muligt at registrere sig som organdonor, når man fylder 15 år. Alligevel har kun fem procent af de 15-19-årige registreret deres holdning.

Helle Bjerre fra Slagelse er én af dem, der har taget stilling – men for sin bror.

- Jeg ville gerne have haft, at han selv havde taget beslutningen. Inderst inde, altså sådan helt dybt inde i hjertet, ville jeg gerne have haft, at han tog beslutningen, eller at han havde taget beslutningen, men sådan var det desværre ikke, fortæller Helle Bjerre.

Helle Bjerres bror fik en hjerneblødning som 46-årig i 2008. Hun og hendes far besluttede efterfølgende, at donere begge hans nyrer.

- Han var sådan, at han gerne ville hjælpe andre, og så tror jeg, at han ville have været glad for, at vi havde taget den beslutning på hans vegne. Det har jeg valgt at leve med. Så håber jeg, det er rigtigt, fortæller Helle Bjerre.

I 2008 tog Helle Bjerre beslutningen om, at hendes hjernedøde bror skulle give sine nyrer væk.
I 2008 tog Helle Bjerre beslutningen om, at hendes hjernedøde bror skulle give sine nyrer væk. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Lørdag bliver der over hele Europa sat fokus på organdonation. Helle Bjerre mener, at det er et vigtigt emne at sætte fokus på.

- For så står man ikke i den situation, som jeg stod i, at jeg skulle tage stilling på min lillebrors vegne. Det, synes jeg, er meget vigtig, at man kan undgå det, så man kan slippe for at tage de der store beslutninger på andres vegne, mens man er i sorg.

I dag er der 408 på venteliste herhjemme til et nyt organ. 

Der er tre måder, du kan registrere dig som organdonor på. Enten kan du gøre det i organregistret via sundhed.dk, på et donorkort, som du skal bære på dig, eller mundtligt til dine pårørende.  

Den sidste løber kom i mål ved Sjællands Universitetshospital i Køge lørdag omkring 18.30.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik