Livet på småøer truet på grund af mangel på søfolk

Færgen er de danske småøers livsnerve. Men forbindelsen til fastlandet er truet af mangel på navigatører. En katastrofe, siger øernes formand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mangel på navigatører truer livet på de danske småøer. Færgen mellem fastlandet og øerne er livsnerven, men der er mange sømil mellem de søfolk, der kan og må stå ved roret.

Formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Henry Larsen fra Sejerø, betegner det som en "katastrofe" hvis problemet ikke bliver løst.

- Lykkes det ikke at skaffe mandskab til færgerne, trues småøerne i allerhøjeste grad på deres eksistens. Færgen er livsnerven og det er afgørende, at den sejler fast rutefart til fastlandet, siger Henry Larsen til Ritzau.

Tidligere var det et attraktivt job for navigatører og styrmænd, der havde sejlet en årrække i handelsflåden. Det er det ikke længere. Det er oftest kommunerne, der driver færgerne, og lønnen til styrmændene er simpelthen for lille.

- Vi forsøger at få kommunerne til at gøre det mere attraktivt med bedre lønninger på ø-færgerne. De tilbyder kun det samme beløb, som styrmændene i dag tjener skattefrit i handelsflåden. Og når de så skal betale skat af det, halveres deres løn, og så er det ikke tillokkende, siger Ove Jensen, der er formand for Småøernes Færgeselskab.