LEV kræver undskyldning til udviklingshæmmede

Landsforeningen LEV kræver nu en officiel undskyldning fra politikerne for de år, hvor udviklingshæmmede levede under miserable forhold på landets institutioner

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg vil gerne have, at ministeren kommer ud med en undskyldning til de her mennesker, som har lidt igennem et helt liv, siger formand for Landsforeningen LEV, Sytter Kristensen.

Kravet om en undskyldning kommer efter at tre tidligere ansatte og en tidligere beboer i går stod frem i TV2 ØST og fortalte om forholdene på Rødbygaard - en nu nedlagt institution for udviklingshæmmede i Rødby Havn.

Beretninger om beboere, der spiste hinandens afføring, beboere, der lå i deres seng i årevis og beboere, der blev fikseret med bælte og handsker, hvis de var aggressive, er blot nogle af historierne fra Rødbygaard. Episoder der fandt sted helt op til 1970'erne.

Kravet om en undskyldning bakkes op af både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

- Det er det mindste, man kan gøre. De har mange sår på sjælen, og det er lige præcis derfor, man bør sige undskyld til dem, siger Pia Kristensen fra Dansk Folkeparti.

De Radikale er uenige. Socialordfører Marianne Jelved mener ikke, at politikere bør sige undskyld for ting, der skete før deres tid.

Socialminister Karen Jespersen vil heller ikke give de udviklingshæmmede en decideret undskyldning, men siger til TV2 ØST, at der ikke skal herske tvivl om, at hun fordømmer tidligere tiders behandling af de udviklingshæmmede, og at det menneskelige syn var stærkt forkasteligt. Men hun mener også, at vi i dag er blevet klogere og har lært af vores fejltagelser.