Lange ventetider på høreapparater skaber uenighed i regionen

Lange ventetider på høreapparater får DF til at foreslå en behandlingsgaranti på fire uger. Socialdemokratiet vil i stedet fjerne genhenvisningskravet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

75 uger. 

Så lang tid kan man komme til at vente på et nyt høreapparat på Slagelse Sygehus. Meget bedre ser det heller ikke ud på Køge Sygehus, hvor man skal vente 56 uger. 

De lange ventetider skyldes en lovændring i Sundhedsloven i 2013, hvor tilskuddet til privat køb af høreapparater blev sat ned. Det har nu medført et øget pres på de offentlige klinikker, som borgere er begyndt at strømme til.

quote Det handler jo om politisk prioritering

Gitte Simoni (DF)

Samtidig er manglen på ørelæger her i regionen også en væsentlig faktor til de lange ventetider.

Den lange ventetid på høreapparatbehandling er en sag, der fylder i regionsrådet i Region Sjælland. 

- Det handler jo om politisk prioritering. Vi har de penge, vi nu engang har i regionerne - det er lovbestemt af regeringen. Men vi ønsker at lave en omprioritering af de midler, vi har på det somatiske område, sådan så vi kan få sat det på dagsordnen og sat penge af til det, siger Gitte Simoni (DF). 

Behandling inden for fire uger

Før regionsrådsvalget fremsatte Dansk Folkeparti et forslag om, at høreapparatbehandling skal omfattes af behandlingsgarantien på fire uger. Det vil de fortsat.

- Vi vil sidestille høretab med somatiske sygdomme, siger Gitte Simoni.

quote Det skulle gerne være første skridt, og så skal vi skrue på nogle andre knapper også

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Hvis du får en fodboldskade i din fritid og skal have opereret dit knæ, kan du få behandling inden for fire uger. Vi vil give samme behandling for folks høreapparater, fordi det har betydning for folks tilværelse om de kan høre eller ej, siger hun.

Genhenvisningskravet bliver afskaffet

Under valgkampen satte Heino Knudsen (S) også fokus på området. Han er nu blevet valgt ind som formand for Regionsrådet, og ifølge ham er første skridt på vejen at fjerne genhenvisningskravet.

Den ændring træder i kraft i løbet af 2018 og er en del af det budget, der er lagt for hele året. Det indebærer, at borgere, der allerede har høreapparat, ikke skal vente på en henvisning fra en ørelæge.

- Det skulle gerne være første skridt, og så skal vi skrue på nogle andre knapper også. Der skal vi selvfølgelig i gang med arbejdet og i arbejdstøjet for at se, hvilke andre løsninger, vi kan arbejde med, siger Heino Knudsen.