Kvinder taber håret

For mænd er det næsten naturligt, men for kvinder betyder hårtab også et tab af deres kvindelighed. Som 40-årig begyndte Tina Jønsson fra Nykøbing Falster pludselig at miste så meget hår, at hun troede, hun ville blive skaldet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag er det med glæde, at Tina Jønsson viser sit hår frem, men det ville hun ikke have gjort for tre år siden.

- Hver dag græd jeg og jeg ville faktisk ikke gå nogen steder. Jeg syntes alle folk kiggede på mit hår og jeg var flov over det. Jeg græd på mit arbejde, for kollegaerne kom jo og spurgte, hvad der var i vejen med mit hår, siger Tina Jønsson. 

Årsager til hårtab

  • Svær fysisk sygdom
  • Psykisk stress
  • Overstået graviditet
  • Ophør med p-piller
  • Stofskiftesygdom
  • Jernmangel
  • Skæleksem eller psoriasis i hårbunden
  • Bivirkning ved medicin
  • Øget mængde mandligt kønshormon i blodet

Kilde: Carsten Sand, Overlæge hudsygdomme.

Omkring hver tiende kvinde har problemer med hårtab og Lars Skjøth, som ejer hårklinikker mange steder i Europa og underviser i hele verden, ser, at problemet er blevet værre inden for de senere år.

- Omfanget af det, vi ser, er bare meget større. Vi ser ofte yngre kvinder, som taber meget hår, hvor vi tidligere ville få henvendelser fra kvinder, der var noget ældre, siger Lars Skjøth, bromatolog og ejer af Hårklinikken i København.

Kvinder helt ned til 17-18 år kommer med alvorligt hårtab. I Tinas skildning midt på hovedet var der over en centimeter uden hår. 

- Jeg havde for meget arbejde og fik ikke ordentlig mad og heller ikke de vitaminer, jeg skulle have, siger Tina Jønsson.

Netop livsstil er hovedårsagen til hårtab hos kvinder, hvor det hos mænd oftest er arveligt.

- Det, der står øverst på listen, er stress faktorer og det næste er fødevarer, fordi det vi indtager påvirker det hormonelle meget, siger Lars Skjøth.

Gode Råd imod hårtab

Undgå brug af balsam og voks i hovedbunden.

Brug kold luft ved føntørring. 

Pas på stress. 

Stop eventuelt med P-piller. 

Vær opmærksom på, at slankekure og spise- forstyrrelser kan være årsag. 

Spis groft og grønt. 

Masser ofte hovedbunden.

Sørg for at få tilstrækkeligt med B-vitamin.

Kilde: Lars Skjøth, Hårklinikken. 

Junkfood og sukkerholdig mad påvirker blodsukkeret, som igen påvirker den hormonelle balance og den afgør produktionen af hår. 

Tina Jønsson spiser i dag lidt sundere, men tager også 5-6 piller med forskelligt kosttilskud.

På Hårklinikken oplever Lars Skjøth, at kvinder vil gøre nærmest alt for deres hår. 

- Håret har en usædvanlig stor psykisk betydning og det er ikke noget, man nødvendigvis kan forklare personer, som ikke har problemet. For dem tager de det for givet, ligesom man gør med et organ, siger Lars Skjøth. 

Ud over pillerne dupper hun hver aften sin hovedbund med en ekstrat og så masserer hun sin hovedbund i fem minutter, så hårsækkene får noget ilt - og resultatet betyder alt for hende.  

- Det betyder alt for min kvindelighed, jeg føler mig feminin og kvindelig, jeg har igen hår på hovedet og det betyder alt, siger Tina Jønsson.

Se indslaget:
Kvinder mister håret
Nu skal det handle om noget, der for en del mænd er en naturlig udvikling, men som for kvinder er alt andet end naturligt. Ikke desto mindre rammer hårtab et stigende antal kvinder - og for dem betyder det også et tab af deres kvindelighed:
Nyhedsindslag fra 2008-05-07 19:30:00