Kritik af ny stormflods-hjælp

En pose penge på otte millioner kroner til dige- og kystbeskyttelse møder kritik. Den hjælper ikke meget, mener flere øboere, som frygter, at de bliver stavnsbundne på øerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Reersø har man store planer for at undgå en ny voldsom oversvømmelse. Man vil gerne bygge et nyt dige på 3,5 kilometer til små fem millioner kroner.

Regeringen vil give ekstra otte millioner kroner oveni de fire millioner kroner, der allerede eksisterer, til dige- og kystbeskyttelse til private efter stormfloden den 1.- og 2. november sidste år. Halvdelen af de otte millioner kommer fra Transport- og Energiministeriet - den anden af Fødevareministeriet. Men støtten ydes kun til reparation af diger og ikke til forstærkning eller udbygning af dem.

- Det forstår vi ikke. Man tænker ikke langsigtet. Problemerne kan jo komme igen, hvis der ikke bliver bygget nyt, siger Poul Erik Jensen, der er medlem af en ny arbejdsgruppe på Reersø til digesikring & økonomi.  

Kritikken af hjælpen ovenpå stormfloden bakkes op af Sammenslutningen af Danske Småøer.

- Hvis lodsejerne selv skal betale for nye diger, så vil man ikke have råd til at bo i huset. Og da det så også er svært at sælge uden nye diger, ja så er man jo nærmest stavnsbundet, siger næstformand for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, som selv bor på Omø.

Samtidig kan hver enkelt projekt med reparation af diger maksimalt få en halv million kroner fra den nye pulje.

- Det er urimeligt. Det er slet ikke penge nok for mange steder løber prisen på reparationerne jo langt over, siger Dorthe Winther.

Det nye dige til omkring fem millioner kroner mener beboerne på Reersø ikke, at de selv kan skrabe penge ind til, så nu vil de se sig om efter andre muligheder.

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få en kommentar fra Trafik- og Energiminister Flemming Hansen, der i øjeblikket befinder sig i Paris.