Stine blev kvalt på lukket afdeling – to år efter mangler pårørende stadig svar

Der er nu gået præcis to år, siden Stine Kitt Jørgensen blev dræbt på Oringe i Vordingborg. Familien mangler stadig svar på, hvordan det kunne ske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er i dag præcis to år siden, at 39-årige Stine Kitt Jørgensen blev dræbt på Oringe Psykiatriske Hospitals lukkede afdeling. Hun blev kvalt af en anden patient, mens hun var frihedsberøvet og i myndighedernes varetægt.

39-årige Stine Kitt Jørgensen nåede at være indlagt på Oringes lukkede afdeling i to uger, inden hun blev dræbt.
39-årige Stine Kitt Jørgensen nåede at være indlagt på Oringes lukkede afdeling i to uger, inden hun blev dræbt. Foto: Privatfoto

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterforsker stadig sikkerheden, og om der kan gøres et strafansvar gældende i sagen mod andre end gerningsmanden. 

quote Jeg synes grundlæggende, der er gået alt for lang tid. Der sidder en familie og venter

Jane Alrø Sørensen, generalsekretær, Bedre Psykiatri.

- Jeg synes grundlæggende, der er gået alt for lang tid. Der sidder en familie og venter. De kan ikke komme videre, og de har brug for at finde ud af, hvad der skete. Det kan ikke have sin rigtighed, at de skal vente på andet år for at få klarhed, siger Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. 

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har nu videregivet efterforskningen til Anklagemyndigheden, der skal afgøre, om der kan rejses en tiltale eller ej.

Jane Alrø Sørensen er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Hun mener, at myndighedernes efterforskning har trukket i langdrag.
Jane Alrø Sørensen er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Hun mener, at myndighedernes efterforskning har trukket i langdrag.

Anklagemyndigheden ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til TV2 ØST:

Undersøgelsen pågår stadig, hvilket blandt andet skyldes, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om relevante spørgsmål i sagen. Indtil denne dialog er afsluttet, kan vi ikke sige noget nærmere om sagens afslutning.

Alligevel mener Bedre Psykiatri, at der bør ske noget snart.

- Jeg har fuld forståelse for, at det er komplekst stof, man er inde i her. Men to år er lang tid, konkluderer Jane Alrø Sørensen.

Lyt til podcast om drabet på Stine Kitt Jørgensen

I podcasten, Kvalt På Den Lukkede, dykker TV2 ØST ned i Stines kamp mod psykisk sygdom, og samtidig forsøger vi at få forklaringer på upræcise pressemeddelelser, tvetydige retningslinjer, unøjagtige journalnotater og visitationen af farlige kriminelle i almenpsykiatrien.

Eksperter og psykiatriforeninger rejser i forbindelse med drabet kritik af forhold i psykiatrien, en dyster virkelighed du kan komme tættere på gennem fire nye afsnit.

Du kan høre podcasten her.

Hvor var personalet?

Stine Kitt Jørgensen blev den 27. februar 2021 fundet kvalt i psykiatrihospitalets aflåste rygegård på den lukkede afdeling S1. Hun var frihedsberøvet og indlagt i myndighedernes varetægt. Anna Birgitte Larsen fra Nykøbing Falster er mor til den dræbte kvinde.

- Hun blev jo fundet trukket delvist ind under en rhododendronbusk. Hun lå på maven og var dækket til af jord og blade, fortalte hun sidste år til TV2 ØST. 

Psykiatridirektøren i Region Sjælland, Søren Bredkjær, ønskede dengang ikke at oplyse, hvor personalet konkret befandt sig på den lukkede afdeling, da drabet skete.

- Det er fordi, der fortsat pågår en en efterforskning af sagen, lød forklaringen. 

Anna Birgitte Larsen er mor til Stine Kitt Jørgensen. Siden drabet har hun kæmpet for at finde ud af, hvordan det kunne ske, at hendes datter blev slået ihjel på den lukkede afdeling.
Anna Birgitte Larsen er mor til Stine Kitt Jørgensen. Siden drabet har hun kæmpet for at finde ud af, hvordan det kunne ske, at hendes datter blev slået ihjel på den lukkede afdeling.

Ifølge Bedre Psykiatri går den lange efterforskning udover familien.

- Så længe politiet efterforsker, så vil eller kan regionen ikke udtale om, hvad der skete den dag, Stine blev slået ihjel, siger Jane Alrø Sørensen.

Drabsmanden blev sidste år idømt en behandlingsdom på ubestemt tid. Siden har Stine Kitt Jørgensens familie ventet på politiets efterforskning.

- Det kunne være interessant at vide, hvor personalet var på drabstidspunktet, sagde Anna Birgitte Larsen til TV2 ØST sidste år. 

Psykiatrien kendte til voldelig drabsmand

I maj 2022 kunne TV2 ØST afsløre, at Stine Kitt Jørgensen havde ligget død i mindst en time, inden personalet slog alarm. Derudover havde personalet unøjagtigt noteret i Stine Kitt Jørgensens journal at have set hende i live på et tidspunkt, hvor hun var blevet kvalt.

Det kom desuden frem, at drabsmanden tidligere var dømt for vold. Det var forhold, som Region Sjælland kendte til, da han blev lukket ind på Oringes lukkede afdeling. Politikerne i Region Sjællands Social- og Psykiatriudvalg ønsker ikke at kommentere sagen, så længe den bliver efterforsket af politiet.

Det var denne lukkede rygegård, hvor det lykkedes drabsmanden at dræbe Stine Kitt Jørgensen, uden personalet greb ind. En time senere slog de ansatte alarm.
Det var denne lukkede rygegård, hvor det lykkedes drabsmanden at dræbe Stine Kitt Jørgensen, uden personalet greb ind. En time senere slog de ansatte alarm.

Ifølge Bedre Psykiatri er der brug for, at der bliver kastet lys over spørgsmålene i sagen.

- Det er stadig uklart, hvad der ledte op til drabet. Skete der fejl i psykiatrien? Var det et hændeligt uheld? Det har familien brug for at få svar på, og vi har brug for at få svar på det, så vi kan lære af det, siger Jane Alrø Sørensen fra Bedre Psykiatri. 

De pårørende har udover den igangværende politisag klaget til Styrelsen for Patientklager. Du har mulighed for at lære mere om sagen her via to dokumentarafsnit eller TV2 ØST podcast. 




Nyhedsoverblik