¨

Kritik af krigsarrangement i Holbæk

Foto: TV ØST

To historikere mener pinsens krigsarrangement i Holbæk er for unuanceret. Andelslandsbyen Nyvang mener, det er historikerne, der er unuancerede.

Det er problematisk, at danskere iført SS-uniformer skal opføre krigsscener fra Østfronten.

Det mener to historikere i dagens Politiken, der udtaler sig om det krigsarrangement, der finder sted i Holbæk ind over weekenden.

Historiker: Forening fortæller forfalsket historie

Problemet er ifølge den ene af historikerne, at dem, der skal spille danske SS-soldater er fra Fronthistorisk Forening:

- Der hvort kæden tydeligvis er sprunget helt af, det er, at man inviterer den her frontforening, der skal forestille at være danske SS-soldater, siger Claus Bundgård Christensen fra RUC, og fortsætter:

- Foreningen fortæller en helt bestemt og historieforfalsket historie om, at de her soldater udelukkende var ganske almindelige soldater. Det er ikke sådan, at de benægter Holocaust og den slags, men de vil bare ikke beskæftige sig med det. De tager kun den del af historien med, de kan lide.

Skuespillere glemmer Holocaust

Claus Bundgård Christensen er medforfatter til flere bøger om besættelsen, bl.a. "Under hagekors og Dannebrog", der handler om danskerne i nazistisk krigstjeneste.

Han mener, at publikummet i Holbæk ikke vil blive forholdt det som SS stod for, hvis de spørger skuespillerne fra Fronthistorisk Forening.

- Krigen på Østfronten fra tysk side - som de her danskere deltog i - det var en udryddelseskrig, og det vil de ikke få formidlet, siger Claus Bundgård Christensen til TV2 ØST.

Det er Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk, der står for det slag ved Østfronten, der skal genopføres lørdag.

Andelslandby: Forfejlet kritik

Men her mener man, at historikernes kritik er noget unuanceret.

- Det er synd, man fokuserer så meget på en lille del af et stort arrangement, siger Benjamin Lamberth, som er marketingschef i Andelslandsbyen.

Han vurderer, at de mange events i løbet af weekenden nok skal klæde publikum på til at få en fornemmelse af, hvad nazismen indebar.

- Selv under det her slag, der har vi vores historiker, Kaare Johannesen på til at historieformidle, så vi netop sørger for, at det ikke bliver underholdning, men også får de mere alvorlige dele af sagen med, så vi synes gentlig ikke rigtig, kritikken er berettiget, siger Benjamin Lamberth.

Præcis hvad Kaare Johannesen vil komme ind på i sit oplæg, ved han dog ikke.

[video:videonode:224323]

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App