Kritik af Faxe Kommune i sag om overgreb mod udviklingshæmmede

Faxe Kommune kritiseres fra flere sider. Det sker efter beskyldninger om overgreb og tyveri på en institution for udviklingshæmmede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vibeke Nicolaisen fra de udviklingshæmmedes forening LEV undrer sig. Hun har  læst Faxe Kommunes rapport om botilbuddet på Hertelsvej nr. 14. Og kan konstatere, at  kommunen ikke har tænkt sig at grave dybere i tidligere ansattes beskyldninger om overgreb og tyveri mod de udviklingshæmmede beboere.

- De burde jo gå tilbage og granske, hvad der havde afstedkommet denne voldsomme kritik, siger Vibeke Nicolaisen.

Rapporten konkluderer blandt andet, at der er grund til bekymring over kulturen blandt medarbejderne på Hertelsvej nr. 14. Og derfor har Faxe Kommune nu iværksat en plan for efteruddannelse af personalet og ledelsen.

På Christiansborg undrer formanden for folketingets socialudvalget sig over, hvordan man kan starte på en frisk, når beskyldningerne fra flere tidligere ansatte stadig hænger i luften.

- Jeg ville ikke være tryg ved at have mine pårørende der, hvis jeg ikke vidste, hvad der var foregået tilbage i tiden, siger Pia Kristensen (DF).

Samtidig undrer hun sig over, hvordan man kan tale om at rette op og begynde at overholde loven - det burde man allerede have gjort med det samme.

- Man skal jo ikke optimere og rette op så man kan overholde serviceloven - det skal man bare gøre. Så de burde jo straffes for ikke at gøre det, siger Pia Kristensen.

Hos Faxe kommune mener man dog ikke, at der overhovedet er mulighed for at undersøge hændelser, der har fundet sted, mens institutionen på Hertelsvej var under det daværende Storstrøms Amt.

- Hvis vi starter med at sige, at de daværende Storstrøms Amt ikke har gjort arbejdet godt nok, så åbner der sig et mylder af vanskeligheder, siger direktøren for Omsorg og Sundhed i Faxe Kommune, Klaus Marius.

Faktisk mener Klaus Marius, at der er en fordel, at kommunen først for nylig har overtaget ansvaret for institutionen.

- Vi er ikke viklet ind hvad der er sket tidligere, det har nogle andre vurderet var det rigtige. Derfor kan vi starte på en frisk, og komme videre med det her.