Kritik af efterskole efter forlis

For mange var om bord, da speedbåd med efterskoleelever forliste i Sejerø Bugten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var for mange om bord, men ikke den nødvendige bemanding, da en speedbåd med elever fra Odsherreds Efterskole forliste i Sejerø Bugt sidste år, konkluderer Søfartsstyrelsens opklaringsenhed i en rapport.

Efterskolens ledelse havde ikke sat sig ind i kravene til bemanding og udstyr til at sejle med elever, kritiserer opklaringsenheden.

En særdeles farlig situation
Om bord var en sejlinstruktør og ni elever på 15-17 år, som alle blev reddet af en hurtig indsats fra besætningen på Sejerø-færgen. Det skete i hårdt vejr den 27. august sidste år. De befandt sig ifølge Søfartsstyrelsen i en særdeles farlig situation, da de lå i vandet.

Speedbåden forulykkede, fordi den tog vand ind hurtigere, end der kunne lænses. Søfartsstyrelsen kritiserer, at der var flere om bord og dermed sandsynligvis større vægt, end båden var beregnet til.

Desuden havde speedbåden ikke den nødvendige bemanding, som burde have været minimum to kyndige. Den manglede redningsmidler så som nødblus og redningsveste.


- Det blæste mellem 15-17 sekundmeter, da speedbåden tippede i August forrige år. Sejrø Færgen kom til undsætning. - Fotograf: Johnny Balsved

Tager kritikken til sig
Instruktøren valgte - forkert - at sejle ud, selv om han var bekendt med vejrudsigten, som varslede betydelig vind, og elevernes påklædning var "uegnet". Som om det ikke var nok, havde efterskolen ingen nedskrevne procedurer for sejlads, instruktion, vedligeholdelse og brug af udstyr.

Til gengæld er der ros fra Søfartsstyrelsen til besætningen på Sejerø-færgen. Skibsføreren holdt skarpt udkig og fik øje på de forulykkede, og mandskabet ydede en "hurtig og effektiv indsats".

Efterskoleforstander Tom Hagedorn tager kritikken til sig:

- Det er en sag, som vi har taget meget alvorligt og taget ved lære af. Vi har i mange år dyrket vandsport med skolens elever og aldrig haft et alvorligt uheld før nu.

- Men at situationen var særdeles farlig, er lige markant nok udtrykt. Der hang en redningshelikopter, som ville have været fremme på nogenlunde samme tidspunkt som færgens redningsbåd, siger Tom Hagdorn.

Artikler og indslag fra dengang:

 • Sejlstop
  En efterskole i Odsherred må ikke længere benytte den sejlbåd, som de for nylig forulykkede i.
  Nyhedsindslag fra 2007-09-12 19:30:00
 • Farlig sejlads
  En lang række regler blev overtrådt, da en mindre speedbåd fra en Efterskole i Odsherred kæntrede Skolen må ikke længere benytte speed-båden, det fastslår Søfartsstyrelsen nu i en rapport
  Netnyhed fra 2007-09-12 17:38:00
 • Efterskole kæntret
  En helikopter fra Søværnets Operative Kommando og Sejerø-færgen blev i går tilkaldt for at redde en gruppe efterskole-elever og en lærer, der kæntrede i en speedbåd
  Nyhedsindslag fra 2007-08-28 19:30:00
 • Elever og lærer reddet fra druknedøden
  Elever fra Odsherred Efterskole kæntrede i skolens speedbåd, og blev reddet op af forbipasserende færge
  Netnyhed fra 2007-08-28 08:04:00