Kræftgarantier holder ikke

50% af kræftpatienterne har fået garanti for at komme i behandling inden for 48 timer, men garantierne bliver overtrådt på langt de fleste sygehuse. Til stor skuffelse for patienter og pårørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skuffelsen over de brudte løfter var stor foran Næstved Sygehus i dag. Annika Nielsens mor er død af brystkræft.

- Jeg mener, det er noget svineri, for en garanti må være en garanti og dem, der sidder og venter på det, har jo store forventninger, så man kan jo ikke svigte dem, siger Annika Nielsen.   

En anden patient venter på svar på, om hun har lungekræft.

- Det synes jeg er for dårligt, alt for dårligt, siger Birgit Hansen.  

I august sidste år lovede Danske Regioner, at patienter med lunge-, bryst-, tarm- eller hoved- halskræft kunne få behandling inden for 48 timer.

Men sådan blev det ikke for de fire kræftgrupper her i regionen. Ringsted, Roskilde, Slagelse, Nykøbing Falster og Holbæk sygehus overholder ingen af de ti garantier, de har givet. Næstved overholder ikke to af fire garantier, mens Køge overholder den ene garanti, de har udstedt. I alt bliver 12 ud af de 15 garantier altså ikke overholdt.

- Hvad siger du til de tal? Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, det siger sig selv. Det kunne vi godt gøre bedre, men situationen har været, at vi har forsøgt at sætte det i gang så hurtigt som muligt, siger Palle Andersen, formand for Forum for sygehus og forskning i Region Sjælland.

Ledende overlæge på tarmkræftafdelingen på Slagelse sygehus havde sagt fra overfor kravet om så hurtig behandling.

- Vi fik faktisk meddelelse om, at vi den 12. november skulle opfylde 48 timers kravet og det var helt åbenbart fra starten, at det kunne vi ikke, siger Wilhelm Møller Pedersen, ledende overlæge på Slagelse sygehus.

Manglen på sygeplejersker og læger gav 50% flere patienter end tarmafdelingen i Slagelse er budgetteret til. Rekruttering er et stort og kendt problem i regionen.

- Hvorfor love noget, når man ved, der er et rekrutteringsproblem, så det kan være, man ikke kan opfylde det? Jeg tror, det vil være mere uheldigt, hvis jeg havde sagt, at vi giver os god tid og ser hvordan det kommer til at gå de næste 5-10 år. Nu har vi stillet et mål og på baggrund af det, prøver vi at arbejde hurtigst muligt, siger Palle Andersen, formand for Forum for sygehus og forskning i Region Sjælland.

Der er enighed ved Næstved sygehus om, at ventetiden skal overholdes for kræftpatienterne.

- De går jo i angst, for de ved ikke, om de skal dø eller leve og det påvirker jo dem og resten af familien, siger Annika Nielsen.

- Det er da frustrerende at vente, mens man bare ved, at sygdommen udvikler og udvikler og udvikler sig, siger Benedikte Andersen.

- Kan du forstå det? Nej, de må være så nøgterne, at de kan sige sig selv, at vi gør, hvad vi kan for at leve op til de ting, som vi skal, men vi kan ikke lave mirakler, siger Palle Andersen, formand for Forum for sygehus og forskning i Region Sjælland.  

Region Sjælland har netop afsat flere hundrede millioner til udstyr og personale, om hænderne kan skaffes ved man endnu ikke.


Nyhedsoverblik