¨

Kommuner vil tvinge firmaer til at ansætte flere

Foto: TV ØST

Skal virksomheder løse opgaver for kommunerne, så skal de f.eks. ansætte langtidsledige eller oprette flere lærlingepladser, lyder krav.

Sociale klausuler skal tvinge virksomhederne til social ansvarlighed

Hvis det står til flertallet af landets lokalpolitikere, skal kommunerne i langt højere grad anvende såkaldte sociale klausuler. Det vil sige, at kommunerne skal stille krav til virksomheder om at tage lærlinge eller ansætte langtidsledige, når firmaerne eksempelvis skal bygge idrætshaller, sørge for rengøring på skoler eller have passet parker.

Det skriver Ugebrevet A4.

Hele otte ud af ti byrådsmedlemmer er i en ny undersøgelse positive eller meget positive over for at anvende sociale klausuler. I undersøgelsen udført af Ugebrevet A4 medvirker 684 byrådsmedlemmer.

Lolland skal med

På Lolland er byrådsmedlem og SF'er Winnie Elmgreen også helt med på at bruge sociale klausuler.

- Sociale klausuler kan bidrage til at skaffe flere praktikpladser, som vi jo mangler så hårdt. Jeg er uddannelsesvejleder, og det er forfærdeligt trist med alle de unge mennesker, som ikke kan få en læreplads, selv om de har gode karakterer, er udadvendte og har udseendet med sig, siger Winnie Elmgreen.

Byrådsmedlemmerne i undersøgelsen er så begejstrede, at seks ud af ti mener, at Folketinget skal stille krav til kommunerne om at anvende sociale klausuler, når de sender opgaver af en vis størrelse i udbud. Det er langt fra hverdagskost, at byråd ligefrem beder om at få trukket noget ned over hovedet fra Folketinget eller regeringen.

Kommunerne foretrækker normalt at bestemme så meget som muligt selv.

- I det her tilfælde er jeg flintrende ligeglad med den kommunale frihed, for jeg tror på fornuften i sociale klausuler, siger Winnie Elmgreen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App