Kommune overhørte advarsler om bevæbnede unge

Forleden dag blev en 44 årig mand skudt ned af to 16 årige drenge i Holbæk. Nu viser det sig, at at kommunen gennem flere år er blevet advaret mod den tiltagende brug af våben blandt de unge i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Michael Suhr har været konsulent i SSP i Holbæk indtil november sidste år. SSP står for samarbejdet mellem skole, social-forvaltning og politi.
Han har ved mange lejligheder advaret kommunen mod unge, der gik med våben.

- Vi har i fire til fem år snakket om, at der er bevæbnede unge i Holbæk, siger Michael Suhr.

Michael Suhr er en af dem, der har haft sin daglige gang blandt byens socialt belastede unge. Han kender de fleste af rødderne - også de to der skød en mand forleden dag.

Kendetegnende for dem er, at de ikke kan finde sig til rette med kommunens fritidstilbud.

- Det er ikke dem, der kommer til centerfester eller klubfester. Der kommer de nemlig ikke. Nu kommer de til at koste kommunen en formue, fordi kriminalforsorgen kommer ind i billedet, siger Michael Suhr.

På grund af sin gang blandt de unge i byen, kunne Michael Suhr allerede i 2005 i en rapport advare politikerne i Børn- og Unge Udvalget. I rapporten stod, at det gik den gale vej.

I rapporten står der:

"Vi har i år 2005 oplevet stigende problemer med børn og unge, der er helt uden kontrol. Vi har haft sager omkring Markedspladsen, Shell, området ved Slotsmarksskolen, hvor der har været våben indblandet. De indvolverede unge er meget svære at få kontakt til både for skoler, sociale myndigheder og politi."

Børn- og Unge Udvalget ansatte herefter en opsøgende gadearbejder. Men det var slet ikke nok ifølge Michael Suhr.

- Kommunen må ændre deres børn og unge-politik, så de på sigt kan imødegå dette her og få signalerne. Hvis vi ved, at en dreng er bevæbnet, så lad os få fat i ham og måske tage afsted med ham, så han finder ud af, at der er andet i livet end kriminalitet, siger Michael Suhr.

Michael Suhr er ikke i tvivl. Flere gadearbejdere kunne have gjort en forskel.

- Udsatte unge har brug for en relation. Det er vigtigt at de ved, hvor de kan henvende sig. Det er derfor vi skal rende rundt herude, slutter Michael Suhr.