Kommunal alarm: Udsatte børn svigtes

I Kalundborg vil socialrådgiverne ikke længere tage ansvar for at børn og unge får den hjælp, de har krav på. Socialrådgiverne har for tralvt, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det sociale sikkerhedsnet for udsatte børn og unge er i Kalundborg Kommune og flere andre steder i landet spændt så hårdt, at det er begyndt at briste, erfarer Berlingske Tidende.

Konsekvensen af bunker af ekstraarbejde og færre ansatte er, at børn og unge, der har alvorligt brug for hjælp, risikerer at blive overset, sådan som det var tilfældet i den såkaldte Tønder-sag med misbrug af to piger i 2005. Kun ét år efter dommen i Tønder-sagen, har 16 socialrådgivere i Kalundborg nu taget et helt ekstraordinært skridt og skrevet et brev til politikerne, hvori de melder pas:

- Konsekvensen er, at vi ikke længere kan tage ansvar for, at den sociale lovgivning bliver overholdt, hedder det bl.a. i brevet, som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

En af medunderskriverne på brevet, som af frygt for professionelle følger ønsker at være anonym, siger:

- Børnene bliver overset. Nogle gange får vi aldrig henvendt os til dem. Og det betyder jo, at de aldrig får den støtte, de har brug for.

Hos Børns Vilkår er man rystet.

- Det er bekymrende, at vi oplever, at sagsbehandlere ikke har tid til at gøre deres arbejde ordentligt - specielt når man tænker på, at det ikke er længe siden, at Tønder-sagen viste os, hvor galt det kan gå.

I Vejle siger man også indimellem »vent« til børn i alvorlige problemer. Én af årsagerne er, at bureaukratiet er vokset, lyder det:

- Tag et barn, der har levet i nogle relativt elendige forhold i de første ti år af sit liv, og hvor skolelæreren nu siger, at hun ikke kan holde ud at se på det længere. Så må vi sige: Om der så går ti år og fire-fem måneder eller ti år og to dage, det er nok ikke den helt store forskel set i forhold til et barn, hvor vi ved, at der er foregået et overgreb, forklarer familiechef Ole Bjerre Jakobsen, som kalder det »benhård og nødvendig prioritering«.

Situationen alarmerer oppositionens socialordførere på Christiansborg, hvor bl.a. SF's Ôzlem Cekic kræver en redegørelse fra velfærdsminister Karen Jespersen (V).


Nyhedsoverblik