Kaninpest spreder sig

Kaninpesten har bredt sig, og derfor har Fødevarestyrelsen udvidet sit forbud mod samling af kaniner til hele landet. Desuden er det forbudt at føre kaniner ud af Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kaninejere skal holde et vågent øje med dyrene, som kan blive ramt af den uhyre smitsomme sygdom myxomatose, også kaldet kaninpest, der nu spreder sig.

Sygdommen skyldes infektion med et virus, og den smitter ved direkte kontakt mellem kaninerne, og indirekte via f.eks. insekter, fælles foder, halm og udstyr til kaninerne. Desuden kan den overføres af menneskehænder, der har været i kontakt med kaniner andre steder.

Indtil nu har Fødevarestyrelsen i år registreret udbrud af den smitsomme kaninsygdom i 50 kaninhold på Sjælland. Derfor valgte Fødevarestyrelsen den 25. september at indføre forbud mod at samle kaniner på f. eks. udstillinger og dyrskuer på Sjælland og omkringliggende øer samt at udføre kaniner fra de berørte regioner.

Nu har man også registreret det første udbrud i Jylland, og derfor udvides forbuddet til hele landet. Normalt bliver der i Danmark sjældent registreret mere end op til to udbrud af kaninpest om året.

Symptomerne er typisk øjenbetændelse, næseflåd, sløvhed, dårlig appetit, dødsfald og eventuelt hævede øjenlåg, næse, læber og ører. Hvis man ser symptomerne, skal man straks kontakte en praktiserende dyrlæge, der kan få kaninen undersøgt.

Sygdommen kan ikke behandles, og syge dyr bør aflives.

Isære børnehaver og fritidshjem med kaniner anbefales stadig at være ekstra opmærksomme på sygdomstegn, da børnene kan bringe smitten hjem til deres egne og andres kaniner.

For at undgå smitte anbefaler Fødevarestyrelsen disse forholdsregler:

- Lad være med at røre andres kaniner, hvis du selv har en kanin.

- Lad være med at tage din kanin med på besøg hos andre kaniner.

- Lad være med at bruge andres udstyr til kaniner.

- Vask dine hænder grundigt, hvis du har rørt ved kaniner i børnehaven eller på fritidshjemmet.