Job forsvinder med EU-støtte

Flere EU-politikere kritiserer, at Kongskilde Industries får EU-støtte, som blandt bruges til flytte job fra Sorø til Polen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

EU-Kommission får kritik i ny sag om EU-støtte til udflytning af arbejdspladser til Østeuropa. Denne gang drejer det sig om Kongskilde Industries, der fremstiller landbrugsmaskiner med videre. Virksomheden har ifølge Fagbladet 3F fået tilsagn om 55 millioner kroner i støtte, som blandt andet skal bruges til at flytte produktionen fra Sorø på Sjælland til Polen.

 Via Kongskildes datterselskab i Polen investerer virksomheden i en ny fabrik ved Kutno, 150 km vest for Warsawa. Samtidig lukker den nuværende fabrik i Sorø og 33 medarbejdere mister deres job.

 

Politikere: I strid med regler
Danske medlemmer af EU-Parlamentet mener, at støtten er i strid med EU's regler på området:

- EU-midler skal bruges til at skabe job og ikke at flytte dem fra ét land til et andet. Det må snart være gået op for både virksomhederne og for Kommissionen, siger Jeppe Kofod (S).

 

MEP'erne lover, at de vil følge sagen til dørs, når der skal udnævnes nye kommissærer her til efteråret.

- Det er grotesk, at man kan få EU-tilskud til at flytte arbejdspladser fra Danmark og til områder, der i forvejen har lave lønninger. Kommissionen burde selv kunne se, hvor tosset det er, siger Morten Messerschmidt (DF).

 

- Det er helt forrykt. Heldigvis har de ikke fået pengene endnu, og vi burde kunne nå at stoppe dem, før de bliver udbetalt, siger Rina Ronja Kari (N).

 

Afviser kritik
Kongskilde oplyser, at virksomheden regner med at finde nyt arbejde i Danmark til de fleste af de ansatte i Sorø, som led i en større plan. Virksomheden afviser også, at der skulle være en sammenhæng mellem lukningen af produktionen i Sorø og etablering af den nye fabrik i Polen.

 - Vi havde lukket ned under alle omstændigheder, for en ny fabrik i Sorø er ikke lønsom. Vi kan i stedet investere i vores fabrikker i Sønderborg og glæde os over, at antallet af industriarbejdspladser fastholdes i Danmark, siger Ole Gade, adm. direktør i Kongskilde.

 

Som konsekvens af Fagbladet 3F's henvendelse har Europa-Kommissionen bedt de polske myndigheder om en redegørelse om sagen. Kommissionens talsmand David Hudson oplyser, at han forventer et svar i midten af september.

 

Den aktuelle ballade om Kongskilde kommer i kølvandet på en række andre sager, hvor danske virksomheder som Royal Greenland, LM Wind Power og Coloplast har modtaget millioner af kroner fra EU til at flytte job til østeuropæiske lande. Det har blandt andet har ført til, at Europa-Parlamentet har pålagt Kommissionen at kulegrave hele området.