Italienere forsinket - sygehus bliver ikke færdigt til tiden

For anden gang i år, og for fjerde gang i alt, udskyder Region Sjælland afleveringsdatoen for hospitalets første sengebygning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den forventede dato for afleveringen af den nye sengeafdeling på supersygehuset i Køge er efterhånden blevet udskudt nogle gange. Og nu sker det igen.

Først skulle den stå klar i efteråret 2021, så blev det udskudt til juni 2022. Derefter blev afleveringsdatoen rykket til 15. august 2022.

Nu er datoen endnu engang ændret. Denne gang til den 28. oktober 2022.

Det skyldes ifølge projektdirektør i Region Sjælland Helle Gaub, at totalentreprenøren, to italienske virksomheder, er løbet ind i udfordringer.

- De processer, de havde planlagt, har ikke kunnet løbe i den rækkefølge, de var planlagt i. Der er mange komplekse ting, som er afhængige af hinanden, fortæller hun.

quote Det, vi døjer mest med nu, er vores IT-netværk. Det skal være helt oppe at køre, før man kan få hjertestop- og patientkald til at fungere

Helle Gaub, projektdirektør

Det er blandt andet udfordringer med at justere og tilrette IT-netværket, som volder problemer.

- Det, vi døjer mest med nu, er vores IT-netværk. Det skal være helt oppe at køre, før man kan få hjertestop- og patientkald til at fungere og før, at man kan få bygningsovervågningssystemer til at fungere. Ellers kan man ikke få ibrugtagningstilladelser, for det hele skal spille, og alle brandforhold skal være på plads, siger Helle Gaub.

Endnu en forsinkelse

Den nye dato er ændret til den 28. oktober 2022. Her skal Region Sjælland efter planen bruge tid på at møblere og flytte udstyr ind i den kommende otte-etagers sengebygning, der kommer til at rumme cirka 25.000 kvadratmeter. Det betyder desuden, at flytningen af patienterne ikke kan lade sig gøre i år, men bliver udskudt til første kvartal i 2023.

Hvor sikker er du på, at I overholder den nye dato?

- Vores entreprenørs tidsplan og den måde, vi følger op, giver os en større tillid til, at det kan lade sig gøre denne gang. Men der kan jo komme covid, der kan komme alt muligt andet. Det ved vi ikke på forhånd, siger Helle Gaub.

Er I for optimistiske med datoerne?

- Det tror jeg ikke. Det er ikke os, der laver datoerne. Og denne gang har vi bedt dem om at give en realiserbar tidsplan, hvor vi kan kigge helt ind i maskinrummet og følge op flere gange om ugen, siger Helle Gaub.

Helle Gaub understreger, at det er komplekst at bygge et sygehus.

- Der er mange komplicerede systemer, der spiller ind i hinanden, og det, der er vigtigt for os, er, at være 110 procent sikre på, at sikkerheden er i top for patienterne, siger Helle Gaub.

- Hvis nu der var tale om en lagerbygning, så kunne man måske flytte ind, og så prøve at justere løbende, men det kan man ikke, når vi snakker om patienter og menneskeliv, siger hun.

Helle Gaub, projektdirektør i Region Sjælland. Arkivbillede.
Helle Gaub, projektdirektør i Region Sjælland. Arkivbillede.

Region Sjælland forventer, at det vil lykkes at indhente forsinkelsen, således at den sidste sengebygning er afsluttet i fjerde kvartal af 2025 som planlagt. Regionen oplyser desuden, at forsinkelsen af den første sengebygning ikke vil få indflydelse på de øvrige 13 delprojekter i det samlede byggeri.

Udbudsstrategi, corona og leveringsforsinkelser

Sygehusbyggeriet i Køge er gennem årene blevet udskudt af forskellige årsager.

I 2017 blev arkitektfirmaet C.F Møller og de to ingeniørfirmaer Rambøll og Alectia, der havde vundet udbuddet, opsagt fra projektet, fordi projektet vil blive 350 millioner kroner dyrere end oprindeligt beregnet.

Læs også
Skandaleramt sygehusbyggeri forsinket igen - sengebygningen er ikke klar
Læs også
Skandaleramt sygehusbyggeri forsinket igen - sengebygningen er ikke klar

De seneste år har coronavirus spændt ben for projektet.

- Det er svære tider for de store byggerier, da vi er afhængige af internationale leverancer. Covid-19 situationen gør vores verden mere uforudsigelig, men alle gør, hvad de kan, for at løse udfordringerne, sagde Helle Gaub til TV 2 Lorry i maj 2021.

I 2021 var det dog forsinkelser i leveringen af beton og facade-elementer, der var blandt de væsentligste årsager til, at afleveringen af sengebygningen endnu engang blev udskudt. 

Visualisering af det kommende hospitalsbyggeri i Køge. Foto: Region Sjælland.
Visualisering af det kommende hospitalsbyggeri i Køge. Foto: Region Sjælland.

Nyhedsoverblik