International flådestyrke mod pirater

Søfartens Ledere vil nu have en international flådestyrke mod pirater. Flådestyrken ville skulle forhindre gidseltagninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Angsten for sørøvere risikerer at ødelægge verdenshandlen, og derfor bør der skabes en international flådestyrke, der kan bekæmpe det stigende pirateri på verdenshavene. Gerne med et dansk bidrag i form af flådefartøjer.  

Det foreslår formanden for Søfartens Ledere, Jens Fage-Pedersen, der peger på, at piraterne slog til 238 gange mod handelsskibe i årets første seks måneder. Det er en stigning på 20 procent i forhold til de 198 angreb, der blev registreret i første halvår 2006. Og næsten en femdobling i forhold til de 48 angreb, der skete i første halvdel af 2005. 

Det har fået formanden for de engelske søofficerer, Brian Orrell, til at kræve, at den engelske flåde sættes ind for at beskytte engelske handelsskibe mod piratangreb.

Så langt vil Jens Fage-Pedersen dog ikke gå. 

- Jeg tror ikke, at det skal være en opgave for det enkelte land at beskytte sine egne skibe. Men vi går ind for, at der oprettes en international flådestyrke, der skal forsøge at komme det her uvæsen til livs, siger Jens Fage-Pedersen til nyhedsportalen maritimedanmark.dk.  

Søfartens ledere bad sammen med sine nordiske søsterorganisationer allerede i juni de  nordiske udenrigsministre om at tage initiativer, der kan komme piraterierne til livs. 

- Hvis det her fortsætter, kan man jo frygte, at folk ikke tør stå til søs mere. Og det ville jo lægge verdenshandlen total ned, konstaterer Jens Fage-Pedersen. 

Formanden for de engelske søofficerer er enig i, at det også er nødvendigt at arbejde sammen internationalt, hvis man vil pirateriet til livs. 

- Vi har gang på gang krævet, at truslen mod skibsfarten tages med, når der indgås bilaterale og multilaterale handelsaftaler, siger Brian Orrell til The Guardian. 

17 af de 238 piratoverfald, der skete på verdensplan i første halvår, fandt sted i farvandet ud for Somalia. Samme sted, hvor også den danske coaster Danica White blev kapret den 2. juni. Lige siden er den fem mand store besætning blevet holdt til fange af piraterne.  

/ritzau/