¨

I dag får mindst et barn diabetes

Foto: TV ØST

Hver dag får mindst et dansk barn konstateret type 1 diabetes. På 15 år er antallet af børn med sukkersyge steget med 81 procent. Forskerne kender ikke årsagen, men mener, at der kan være tale om en virus, en bakterie eller en form for forurening.

- Det var somom hele verden sank lidt i grus. Sådan siger Rikke Hincheli i dag til TV2 Øst, på spørgsmålet om, hvordan det var at få at vide, at ens elllers så raske barn har fået diabetes.

- Vi syntes ellers lige, at det hele kørte, med vores 3 helt raske og sunde børn, siger Rikke Hincheli.  Hun er mor til Freja, der i dag bliver 10 år, og som brugte en del af sin fødselsdag på at være en del af landsindsamlingen Støt Børn Med Diabetes.

Det er 1½ år siden, at Freja pludselig begyndte at skulle tisse rigtigt meget, hun blev tørstig og hendes humør var også dårligt. Freja fik konstateret diabetes, og det var besværligt. - En række spørgsmål trængte sig på. Tør vi lade mormor og morfar passe Freja, hvad gør vi når hun skal til sport, hvad gør vi når hun skal med kammerater hjem eller - kan hun komme med kammerater hjem, osv., fortæller Rikke Hincheli og hendes mand Kasper.

Familien fik god hjælp af de kurser, der bliver udbudt af Diabetesforeningen. - Vi kunne mødes med andre, og udveksle erfaringer. Derudover var der en række fagpersoner, vi kunne trække på, fortæller Kasper Hincheli i dag til TV2 Øst.

Derudover søgte familien efter litteratur, der beskrev, hvordan det er, når et barn i familien får diabetes. Men der var ingenting, så familien skrev selv bogen "Et barn får diabetes - en families fortælling". Borgen er udkommet på forlaget Siesta.

I dag lever Freja Hincheli næsten et helt normalt liv og i dag, hvor hun bliver 10 år, er der både lagkage og boller på fødselsdagsbordet. Hun har fået en insulinpumpe, og selvom hendes forældre hele tiden skal tænke 2 skridt frem, så har det vist sig, at der var lys for enden af tunnelen.

- Det er ikke så skidt, som det måske lige umiddelbart lyder. Vi har hende, hun har det godt, og selvom det måske er lidt mere besværligt, så er det bestemt en sygdom, man kan lære at leve med, siger Rikke Hincheli i dag.

02:47 Luk video

Hvis du vil læse mere om diabetes, eller om Freja Hincheli og den bog, der er udkommet kan du gå ind på

http://www.diabetes.dk/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App