Hul i ny terrorlov

I fremtiden skal der, blandt andet, holdes styr på hvem hotelgæster kommunikerer med. På landets biblioteker, derimod, vil man stadig kunne surfe på nettet uden at blive registreret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets biblioteker slipper uden om når den ny anti-terrorlov træder i kraft den 15 september. Hvor alt ektronisk kommunikation på hoteller og campingpladser skal registreres og oplysningerne gemmes i et år, vil der ikke ske nogen overvågninmg af hvad biblioteksbrugerne foretager sig på de offentligt tilgængelige computere.

På de fleste biblioteker skal man bruge sit lånernummer for at logge på computerne, men oplysningerne sammenkøres ikke med oplysninger om hvad låneren foretager sig på nettet, og datafilerne gemmes kun i kortere tid.

Forklaringen er, at "Logninsbekendtgørelsen" (sådan hedder loven) fritager de netudbydere der ikke har en kommerciel gevinst af aktiviteterne. Det er faldet Socialdemokraterne på Christiansborg for brystet. I dag siger partiets IT-ordfører, MF Thomas Ravn, til TV2 ØST:

-Hullet skal lukkes for det er ikke rimeligt at nogen er undtaget for bestemmelserne, når andre er pålagt et ret stramt regelsæt i forhold til "Logningsbekendtgørelsen".

Thomas Ravn vil nu bede Justitsminister Lene Espersen (K) overveje om det såkaldte "hul" i loven skal lukkes.

Indtil videre slipper bibliotekerne altså, men anti-terrorloven risikerer at blive en dyr historie for hotelbranchen. Restaurationsbranchens sammenslutning HORESTA har defor bedt Justitsministeren klargøre loven. Afhængigt af hvordan man tolker loven, skal den enkelte virksomhed investere i ekstra computerteknologi, -eller også skal de ikke. Så uklare er bestemmelsens tekst. HORESTA har beregnet sig frem til at det, hvis der skal investeres i ny teknologi, vil løbe op i over hundrede millioner kroner.

Skal bibliotekerne også til at logge alt hvad der sker på de offentlige computere, vil det kunne gøres for en væsentlig mindre udgift.