Danske Regioner har besluttet at give alle ansatte i regionerne ret til at blive ansat på fuld tid.
Tilbuddet skal være med til at sikre mere arbejdskraft på både hospitaler og sociale institutioner.
Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.
Det er helt afgørende for, at så mange som muligt har lyst til at tage imod tilbuddet
Heino Knudsen (S), formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner og regionsrådsformand for Region Sjælland, siger, at "det er helt afgørende", at man får flere medarbejdere til at gå op i tid, og at flere arbejder fuldtid.
- Vi mangler medarbejdere i sundhedsvæsenet, og vi har brug for alle de medarbejdere, vi kan få. Også meget gerne flere, der arbejder på fuldtid.
- I dag kan vi se, at samlet 34 procent af medarbejderne i regionerne er på deltid. Den procentdel vil vi meget gerne gøre mindre, så flere har lyst og mulighed for at arbejde på fuld tid, siger han.
Bedre sammenhæng
Men det er ikke kun manglen på arbejdskraft, der kan løses, ved at der kommer flere ansatte på fuld tid. Det giver også en bedre kontinuitet på de enkelte afdelinger, hvis flere møder ind i flere timer på deres arbejdsplads.
Og det kan også være med til at forbedre arbejdsmiljøet, fortæller Heino Knudsen. Det nye tilbud er dog ikke hele løsningen på problemet med mangel på arbejdskraft, men kun en del af den.
- Det gør det ikke alene. Der skal også et stort fokus på arbejdstilrettelæggelse og -planlægning.
- Medarbejderne skal stadig kunne få deres liv til at hænge sammen på tværs af arbejdsliv og privatliv. Det er helt afgørende for, at så mange som muligt har lyst til at tage imod tilbuddet, siger han.
Fra 2020 har plejepersonalet i regionerne haft ret til at blive ansat på fuld tid. Siden da er andelen af social- og sundhedshjælpere, der arbejder på deltid, gået fra 50,8 procent til 47,5 procent.
Samtidig er andelen af sygeplejersker, der arbejder deltid i plejesektoren, gået fra 50,1 procent til 46,9 procent.
I september 2022 var der 136.722 ansatte i de fem regioner.