Gylle til kanten

Et miljøproblem kan være på vej. På grund af den varme vinter kan landmændene nemlig ikke komme af med deres gylle. Markerne er for våde og gyllen hober sig op i tankene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landmand Niels Aagaard Jørgensen er bekymret. Hans store gylletank er ved at være fuld og han kan ikke komme ud på markerne på grund af det våde vejr.

-Vinteren har været usædvanlig våd. Siden høst har vi fået dobbelt så meget vand som vi plejer at få, siger Niels Aagaard Jørgensen

Problemet for landmænd, som Niels Aagaard Jørgensen, er opstået som følge af den varme vinter. Den usædvanlig megen nedbør har givet sumpede marker og vandet har mange steder samlet sig i store søer.

-Der er desværre ikke så meget at gøre ved det, men det er utrolig irriterende, siger Niels Aagaard Jørgensen.

Gyllesæsonen for døren. Men de våde marker gør, at landmændene ikke kan komme ud og køre.
Derfor er gylletankene ved at være fulde. Noget der, i yderste konsekvens, kan være særdeles farligt.
Hvor galt det kan gå, fik Nordjyderne at mærke, da en tank, sidste år, løb over. 1 million liter gylle løb ud i Lindenborg Å og ødelagde dyrelivet.

Niels Aagaard Jørgensen og hans naboer har prøvet at løse problemet ved at hjælpe hinanden.

-Man ringer rundt, hvor der er mulighed for, at nogen vil tage mod gyllen. En af mine naboer har afleveret gylle til mig, men han måtte tage det tilbage. Mine tanke var ved at løbe over, siger Niels Aagaard Jørgensen

I de Østlige Øers Landboforening kender man godt problemet, som kan blive dyrt for landmændene.

-Nogle har måtte leje lastvognstog til at køre gyllen rundt og det er jo en merudgift, siger Povl Fritzner, formand for de østlige øers landboforening..

Med en forventet temperaturstigning i de kommende år, skal Landmændene forberede sig på vådere marker i fremtiden

-Hvis det fortsætter må man øge sin kapacitet, altså bygge flere gylletanke, det er det eneste der er at gøre, slutter Povl Fritzner,

I følge biologer er svinegylle særdeles farligt at få i vandløb på grund af det høje indhold af ammoniak.