Gå ikke over sporet...

Banedanmark og DSB advarer togpassagererne mod at skyde genvej over skinnerne. Det sker nemlig stadig oftere, at togpassagerer krydser sporene til stor fare for sig selv og lokoførerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Under kampagneoverskriften "90 tons stål - 180 km i timen. At krydse sporet er ulovligt og dødsensfarligt" forsøger Banedanmark og DSB at stoppe det stigende antal mennesker, der ulovligt krydser sporet.

Kampagnen begynder den 24. september og skal advare folk mod at skyde genvej over skinnerne.

Flere og flere krydser sporet på steder, hvor de ikke må. Det er ulovligt og livsfarligt, fordi almindelige trafikinstinkter ikke slår til. Toget kører hurtigere end en bil, det larmer mindre, og det er meget, meget langsommere at bremse.

Desuden er det et problem for togdriften, når togene er nødt til at bremse, og lokomotivføreren og togføreren får et chok. Er lokomotivførerne tæt på en påkørsel - eller er ulykken ude - må de af sikkerhedshensyn ikke køre videre.

- Det er dumt, ulovligt og utroligt farlig at krydse et jernbanespor. Desuden giver det forsinkelser, fordi lokomotivføreren er nødt til at bremse og måske ikke kan køre videre. Målet for vores kampagne er helt enkelt at fortælle, hvor farligt det er, siger Kim Forum Jacobsen, der er projektleder for Banedanmark på kampagnen.

Lokomotivførerne oplever dagligt, at folk skyder genvej over sporene, og ind i mellem ender det med alvorlige ulykker. I 2006 registrerede DSB tre dræbte og to kvæstede.

- I de situationer er det lokomotivførerne, der sidder tilbage med de psykiske sår. 50 pct. af sygemeldingerne blandt lokomotivførerne skyldes nærved-påkørsler eller påkørsler," fortæller Willie Nordahl Jensen, der er sikkerhedsleder og DSBs projektleder på kampagnen.

Kampagnen er rettet mod især unge og vil være synlig på stationerne, men der vil også blive stillet advarselsplakater op der, hvor DSB og Banedamark ved, at folk ulovligt krydser sporet. Her i regionen er det især på strækningen mellem Næstved og Roskilde.