Fyring af direktør kan koste regionen millioner

Det kommer sandsynligvis til at koste Region Sjælland tre til fem millioner at fyre regionsdirektøren. Men beslutningen var nødvendig, lyder det fra formandskabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når en topchef på kommunalt eller regionalt niveau får en fyreseddel, koster det ofte millioner af skattekroner. 

Det gjorde det blandt andet i Lolland Kommune tidligere i år, hvor en fyret direktør fik to millioner med sig efter ti måneders ansættelse. 

Nu står Region Sjælland formentlig med en regning, der bliver endnu større for en noget kortere ansættelse. 

Her er regionsdirektøren Annemarie Zacho-Broe nemlig blevet fritstillet efter bare fem måneders ansættelse. 

En nødvendig beslutning

Årsagen er ikke offentliggjort, men ifølge Anne Møller Ronex (R), der er næstformand i regionsrådet, er beslutningen truffet af et enigt formandskab. 

- Jeg kan ikke sige meget mere til det, fordi det er og bliver en personalesag, understreger hun overfor TV2 ØST. 

Anne Møller Ronex (R) fortæller, at hun er ærgerlig over beslutningen, men at den er nødvendig. Arkivfoto.
Anne Møller Ronex (R) fortæller, at hun er ærgerlig over beslutningen, men at den er nødvendig. Arkivfoto. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Dog vil næstformanden godt fortælle, at det ikke er strafbare forhold, der har resulteret i fritstillingen fra Region Sjælland. 

- Det kan jeg afvise. Der er ikke tale om, at der er begået noget ulovligt, siger hun. 

Fyret før

Det er ikke første gang, Annemarie Zacho-Broe bliver fyret fra en stilling som topchef. For to år siden blev hun hjemsendt, politianmeldt og siden bortvist fra sit job som kommunaldirektør i Fredericia.

Anklagen gik på inhabilitet i en sag om et grundkøb foretaget af borgmesteren. Annemarie Zacho-Broe er siden blevet frikendt.

Ifølge Region Sjælland har fritstillingen af Annemarie Zacho-Broe ikke forbindelse til sagen fra Fredericia. 

Anne Møller Ronex anerkender, at det er en ganske kortvarig ansættelse, men der var ifølge hende ingen vej uden om fyringen.

- Det er en ærgerlig beslutning, men også en nødvendig beslutning, vi er nået frem til, siger hun og tilføjer:

- Vi er en organisation med 19.000 ansatte. Der er mange led og interessenter, og vi har ikke brug for et ledelsesskift, men det har været nødvendigt i det her tilfælde.

Ikke den hurtigste fyring, men tæt på

Ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er sagen fra Region Sjælland langt fra enestående. 

- Det er en hurtig fyring, men det er jo på ingen måde Danmarksrekord, siger han og uddyber:

- Vi har tidligere set en fyring i Fredericia af hende (Annemarie Zacho-Broe, red.), men også af en anden direktør, som blev fyret allerede efter en måned. Og for nogle år siden havde vi en sag, hvor det var inden for få uger. 

quote Det kommer nok til at koste tre-fire, måske fire-fem millioner kroner.

Roger Buch, kommunalforsker, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få oplyst, hvad årsagen til fritstillingen af Annemarie Zacho-Broe er. Men generelt kan der ifølge Roger Buch være flere årsager til en øjeblikkelig fritstilling.

- Der kan være samarbejdsvanskeligheder i forhold til politikerne, der kan være samarbejdsvanskeligheder internt med de andre i direktionen, og nogle gange er der simpelthen bare tale om, at folk ikke er gode til det, de skal i jobbet, siger han og tilføjer:

- Det kan også handle om dårlig behandling af medarbejdere. Uanset hvad, ender det med, at man kommer til at betale en masse penge.

Kan koste fem millioner

Mandag meldte regionen først ud, at der var indgået en aftrædelsesaftale med Annemarie Zacho-Broe, men senere blev ordlyden i pressemeddelelsen ændret, så der ikke længere står noget om en aftale. 

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få oplyst, hvorvidt der er lavet en aftrædelsesaftale eller ej, og heller ikke hvad fratrædelsen kommer til at koste i kroner og ører. 

Læs også
Regionsdirektør fritaget for tjeneste
Læs også
Regionsdirektør fritaget for tjeneste

Ifølge Roger Buch kommer det formentlig til at koste regionen dyrt. 

- Det er jo værst, når det sker i starten af en kontraktperiode, for så bliver det jo dyrere, end hvis det er i slutningen af en kontraktperiode, siger han og fortsætter:

- Det kommer nok til at koste tre-fire, måske fire-fem millioner kroner. Det kunne godt blive tæt på det sidste. 

En kompensation for usikkerhed

Årsagen til de høje fratrædelsesaftaler skyldes den måde, de offentlige topchefer er ansat på.

- De bliver typisk ansat med en kontrakt, der løber tre-fire år, og hvis de bliver opsagt i kontraktperioden, så får de udbetalt en væsentlig del af den løn. Det kan være 12-18 måneder, og der kan også være tale om yderligere godtgørelse, hvis man bliver fyret, forklarer han. 

Den slags aftaler skyldes ifølge Roger Buch et opgør med en tidligere ansættelsesform.

- Den historiske forklaring på det er, at man i 1980’erne og 1990’erne var ansat som tjenestemand på de her ledende stillinger, og det betød reelt set en livstidsstilling. 

- Så gik man over til det her system, hvor man er kontraktansat i nogle år. Der var en del af handlen, at når man fik den jobusikkerhed, så tog Djøf sig det betalt, at man skulle have den her kompensation, siger han. 

Læs også
Bred enighed om Region Sjællands 2024-budget
Læs også
Bred enighed om Region Sjællands 2024-budget

Men det behøver ikke at være sådan, understreger Roger Buch. 

- Hvis man ville, kunne man ansætte på helt almindelig funktionærvilkår, og så ville man typisk på det her tidspunkt, altså efter fem måneder, have nogle få måneders opsigelse, siger han. 

Regionen har endnu ikke oplyst hvem, der overtager posten som regionsdirektør efter Annemarie Zacho-Broe.


Nyhedsoverblik