Frygt for tusindvis af døde sæler drevet over

Fund af døde sælunger i sommer fik myndighederne til at frygte et nyt udbrud af sælpest og mange døde dyr. Frygten er nu drevet over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Eksperter var bange for, at de danske sæler igen var ramt af sælpest, og at epidemien ville koste tusindvis af døde sæler. Men det samlede antal af usædvanlige forekomster af døde sæler på Anholt og Hesselø endte på under 100. Det oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

På Anholt fandt man i sommer 60 døde sælunger, og på Hesselø var antallet 33. Eksperterne frygtede derfor, at der var udbrudt sælpest, som tidligere har bredt sig til regionen - blandt andet Rødsand ved Gedser. I 1988 mistede omkring 60 procent livet, og i 2002 blev bestanden reduceret med knap 30 procent.

Det er endnu ikke afklaret, om der var tale om et udbrud af sælpest-virus. Veterinærinstituttet arbejder fortsat på at finde en årsag til de usædvanlige fund af døde dyr, og det kan endnu hverken af- eller bekræfte, om der vitterligt var tale om sælpest eller ej.

Fundene begyndte i midten af juni, hvor Skov- og Naturstyrelsens opsynsmand på Anholt fandt hele 30 døde unger på én dag.

- Normalt finder vi kun en eller to om måneden, så vi blev selvfølgelig bekymrede og orienterede derfor straks Danmarks Miljøundersøgelser og Veterinærinstituttet som led i vores beredskabsplan. Nu er vi så tilbage til det normale, lyder det fra Morten Abildstrøm, der er Skov- og Naturstyrelsens opsynsmand på øen i Kattegat.