Frygt for at sælpesten breder sig

Efter fundet af 33 døde sæler på Kattegatøen Hesselø tror Skov- og Naturstyrelsen, at sælpesten breder sig. Kontakt os og hold din hund i snor, lyder det fra styrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du finder en død sæl på stranden, bør du give besked til et af Skov- og Naturstyrelsens lokale statsskovdistrikter. Sådan lyder opfordringerne fra Skov- og Naturstyrelsen, der advarer om, at der nu er stor risiko for, at sælpesten breder sig, efter at der er fundet 33 døde sæler på Hesselø i Kattegat.

- Og så er det vigtigt at holde din hund i snor på stranden. For der er også risiko for, at din hund kan blive smittet, hvis den kommer i kontakt med smittede sæler, siger Anton Linnet, vildtkonsulent fra Skov- og Naturstyrelsen.

Det var medarbejdere fra Skov- og Naturstyrelsen, der fandt de 33 døde spættede sæler på den lille ø Hesselø i Kattegat onsdag. Et fund, der betyder, at der er risiko for, at sælpesten har spredt sig fra Anholt, hvor der er fundet 60 sæler, der er døde af sygdommen, de seneste to uger.

Der er taget prøver fra de døde sæler på Hesselø, og de er sendt til Veterinærinstituttet, hvor eksperter undersøger, om der er tale om sælpest. Resultaterne af prøverne forventes at komme i starten af næste uge.

Styrelsen har netop frygtet, at pesten ville sprede sig til de øvrige danske farvande og andre lande i Nordeuropa, fordi det så vil kunne gå ud over mange tusinde sæler.

Skov- og Naturstyrelsen tror, at det er samme virus, som i 2002 slog tusinder af danske sæler ihjel. Sælpesten spreder sig fra sæl til sæl og kan smitte andre dyr. Men håbet er stadig, at epidemien denne gang koster færre sæler livet, da en stor del af bestanden vil være immun fra sidste gang. Og det bestyrkes af, at alle de dødfundne sæler denne gang er unge fra i år eller sidste år.

Sælpesten har to gange gjort store indhak i bestanden af Danmarks sæler. I 1988 mistede flere end halvdelen livet, og i 2002 blev bestanden reduceret med 3400 sæler, hvilket svarede til knap 30 procent af bestanden. Begge gange brød pesten ud på Anholt og bredte sig derfra til resten af de danske farvande og til udlandet.
/ritzau/