Fordobling af nytårsbrande på landsplan

Brandvæsenerne kørte i pendulfart efter containerbrande landet over. Ifølge Falck er der nærmest tale om en fordobling af udrykninger i forhold til sidste nytår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brandfolkene kom løbende ind i det nye år, da et usædvanlig højt antal containerbrande holdt dem beskæftiget hele nytårsnat.

Ifølge Falck var status klokken 05.00 oppe på 278 brandudrykninger for de seneste 12 timer. Mod 157 for et år siden.

- Det har været helt usædvanligt travlt, siger indsatsleder Bent Sørensen fra brandvæsnet i Århus, der ud over containerbrande kæmpede med en stor bygningsbrand i midtbyen, hvor seks lejligheder blev totalskadet.

Mens antallet af brandudrykninger altså går i den forkerte retning, aftager fyrværkeriskaderne år for år. Dette nytår er man ifølge Falck nede på 40 udrykninger til skader mod 48 sidste år. Og for tre år siden havde Falck 73 udrykninger.

- Tendensen er klart, at folk passer bedre på, siger Falcks informationschef, Mikkel Andreas Beck.

Københavns Brandvæsen kunne tirsdag morgen kun tælle to udrykninger til svære nytårsskader. En 12-årig pige fik skadet sit underben, da en forbipasserende kastede kanonslag efter hende. Og en 26-årig mand fik en raket i øjet. Nørrebro i København har det forgange år været plaget af konfrontationer mellem unge og politiet, og nytårsnat var heller ingen undtagelse.

Omkring 500 mennesker havde samlet sig på Dronning Louises Bro nytårsaften for at holde en kæmpe fest, og det var der sådan set ikke noget galt i. Men Københavns Politi så sig nødsaget til at stoppe festen kort før klokken 03.00, da flere af deltagerne en halv time forinden brød ind i den lokale Fakta-forretning på Nørrebrogade.

- Den beslutning var der flere, som havde svært ved at håndtere, så vi har anholdt godt 50 personer, siger den centrale vagtleder Mogens Knudsen hos Københavns Politi.

De anholdte sigtes for tyveri, overtrædelse af maskeringsforbuddet, vold mod politiet samt almindelig gadeuorden.

Lokalpolitiet i Vordingborg, Varde og Hjørring rykkede ud til tre drabsforsøg. Alle med knivstik. Mest iøjnefaldende var episoden i Varde, hvor en kvinde forsøgte at få sin nuværende kæreste på 33 år og ekskæreste på 36 år til at blive gode venner. Derfor skulle alle tre holde nytår sammen, men mændene for i totterne på hinanden, og den 33-årige stak rivalen syv-otte gange med en kniv i mave og bryst.

- Offeret var utrolig heldig med at slippe levende fra overfaldet. Hvis stikket havde været få millimeter dybere, havde kniven ramt hjertet, siger vagtchef Anders Hansen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den 33-årige sigtet for drabsforsøg og fremstilles tirsdag i et grundlovsforhør.

Midt- og Vestsjællands Politi brugte endnu en nat på at kæmpe med unge stenkastere fra Askerød-bebyggelsen i Hundige.

Brandvæsnet blev forhindret i at slukke en brand på Hundigeskolen og fik politieskorte for at få styr på flammerne. Ifølge politiet er branden påsat.

/ritzau