Forældre vil have børn tidligt i skole

Der er stor efterspørgsel på førskoleklasser, hvor børn i fire-årsalderen bliver undervist gennem leg. Men forskere er bekymrede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun er kun fem år, men kender allerede alfabetet. For Ida Laksafoss fra Haslev har gået i skole i et helt år. Idas mor går hjemme, og sidste år besluttede hendes forældre, at der skulle ske noget, fordi Ida begyndte at kede sig. Og fordi hun var så videbegærlig, blev det skole i stedet for børnehave. Den beslutning har familien været glad for.

- Hvis man leger med sproget, hvis man leger med viden, hvis man propper det ind i dem på deres egne vilkår - jamen så kan du gøre det i en lang uendelighed, siger Idas mor, Torunn Laksafoss.

Idas familie er ikke den eneste, der har fået øjnene op for førskoleklasserne. På Køge Private Realskole, som Ida går på, udvider man næste år, så skolen får fire klasser med førskolebørn. Efterspørgslen på klasserne er nemlig meget stor.

Men forskere advarer mod at sætte børnene i skole så tidligt - også selv om undervisning foregår via leg. For børns leg er ikke den samme som den, de voksne arrangerer. Jan Kampmann er professor på RUC og har forsket i barndommen de sidste 25 år. Han frygter, at den tidlige skolestart gør børnene til sociale analfabeter.

- Jeg er vældig bange for udviklingen af deres sociale kompetencer, som er meget knyttet til deres egen leg, deres egen afprøvning af, hvordan man forhandler med hinanden og bliver gode venner og udvikler en leg, siger han til TV2 ØST.

Indtil nu har førskolebørnene på Køge Private Realskole gået i skole en gang om ugen. Men fra næste år bliver undervisningen fire timer om dagen hver dag.