Flertal vil stille lovkrav til vandforsyning

Sagen om vandforureningen i Lendemarke får nu et politisk flertal til at ville tvinge vandværker til at indgå aftaler med naboværker, så forbrugerne kan få nødforsyning af vand ved forurening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der tegner sig et solidt politisk flertal for at sikre, at alle landets vandværker indgår aftale med naboværker, så borgerne er sikret rent vand i tilfælde af forurening. Anledningen er, at indbyggerne i landsbyen Lendemarke på Møn har været uden rent drikkevand i et år.

I sommeren 2006 blev der fundet for mange bakterier i vandet på grund af utætheder på vandværket, og det blev besluttet at renovere installationerne. Værket har ingen aftaler om nødforsyning, og derfor har landsbyens beboere nu i et år måttet hente deres drikkevand udenbys.

Professor i drikkevandsforsyning Erik Arvin fra DTU undrer sig over, at der ikke er lovkrav om, at værker skal skaffe sig sikkerhed for leverancer udefra, hvis der konstateres forurening. Han bakkes op af både de store kommunale værker i Danva og de 2100 små forbrugerejede forsyninger i Foreningen af Vandværker i Danmark.

Det skønnes, at mellem 10 og 30 procent af landets omkring 2700 vandværker er uden nødforsyning. Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, støtter kravet. Forsyningssikkerheden bør være langt bedre end i dag, siger han til avisen. Også Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen, er med.

 - Det er jo fuldstændig uholdbart, at folk ikke kan få vand efter et år. Hvis det indebærer, at vi skal se på, om det skal være et krav, at hvert vandværk har en aftale med et andet værk, så må vi gøre det. Folk kan ikke leve med ikke at have rent vand i så lang en periode - færdigt arbejde, siger Torben Hansen.

Også Dansk Folkepartis kommunalordfører, Poul Nødgaard, støtter forslaget.

 - Vi er et land, der bryster sig af at have en usædvanlig høj drikkevandskvalitet, og derfor må vi også sørge for, at alle borgere altid kan have rent vand i hanerne. Det skal gøres obligatorisk for alle vandværker at have en nødforsyning, siger Poul Nødgaard i en pressemeddelelse.