Fire af fem kommuner fik gevinst af reformen

Kommunalreformen har givet rationaliseringsfordele i fire ud af fem sammenlægningskommuner. Der bliver sparet på både drift, forvaltning og administration. Slagelse har sparet flere millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et år med fokus på rationaliseringsgevinster i forbindelse med strukturreformens sammenlægninger har givet gevinst i de fleste kommuner. Det viser en undersøgelse, Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget blandt landets borgmestre.

Borgmestrene i 81 procent af de kommuner, der har været gennem en fusion, har opnået rationaliseringsgevinster sidste år. Modsat har 14 procent ikke opnået gevinster, mens fem procent svarer "ved ikke".

Rationaliseringsgevinsterne er opnået inden for drift, forvaltning, service samt det administrative og personalemæssige område. I den halve snes kommuner, der sætter beløb på rationaliseringsgevinsterne, løber de samlede gevinster op omkring en kvart milliard kroner i 2007.

Ifølge borgmester Lis Tribler (S) har Slagelse Kommune opnået en besparelse på fem millioner kroner på administrativ ledelse i 2007, og den forventes fulgt op med yderligere henholdsvis 10 og 15 millioner i år og til næste år.

Desuden er løn til politikerne reduceret med seks-syv millioner kroner, og andre gevinster er opnået på revision, indkøb og forsikringer.

Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm (V), har gennemført en serviceharmonisering på laveste fællesnævner og reduceret administrationen med fem procent. I Roskilde er der nedlagt 75 stillinger, og Gribskov Kommune melder om en samlet effekt af rationaliseringerne på 10 millioner kroner.