Festivalsæsonen står for døren - kontrol afslører usikre elinstallationer

Sikkerhedsstyrelsen gennemførte sidste år en kontrol af 30 byfester, markeder og festivaler, som viser, at elsikkerheden skal forbedres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når musikken spiller og fadøllene langes over disken, så står elsikkerhed ikke altid øverst på huskesedlen.

Sidste år kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 30 markedspladser, festivaler, byfester og lignende steder med midlertidige installationer. I 20 procent af tilfældene fandt styrelsen alvorlige problemer med installation af fejlstrømsafbryder, RCD’ere, som ellers skal sørge for, at ingen får livsfarlige stød i tilfælde af fejl.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

quote Det er tankevækkende, at der er problemer med at installatøren benytter en forkert fejlstrømsafbryder

Evy Boe Madsen, vicekontorchef i Sikkerhedsstyrelsen

- Vi har heldigvis ikke registreret nogle el-ulykker på festivaler, men det er tankevækkende, at der er problemer med at installatøren benytter en forkert fejlstrømsafbryder, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen.

- Det er også vigtigt at tjekke, at afbryderen kan slå fra, så personale, frivillige og gæster beskyttes mod stød. Man skal altid kontrollere, om fejlstrømsafbryderen virker, inden man slår dørene op.

Fakta om kontrollen i 2021 af festivaler og markedspladser:

  1. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt supplerende beskyttelse med en fejlstrømsafbryder (RCD).

  2.  I 37 % af installationerne var ledninger og kabler ikke korrekt installeret.

  3. I 23 % af installationerne var transportable brugsgenstande ikke tilsluttet en virksom beskyttelsesleder.

  4. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt systemjording.


Ofte har de store festivaler styr på det

En anden fejl, der blev fundet, er, at der bliver kørt og gået over kabler uden, at de er beskyttet mod mekanisk beskadigelse. Hvis der er risiko for mekanisk beskadigelse, skal kablerne være beskyttet, eksempelvis med en kabelbro. Se mere her.

 - Ofte er der godt styr på sagerne hos de helt store festivaler, hvor der er professionelle ansat til at passe på gæsterne og musikerne. Andre steder skal el-sikkerheden have et nøk opad, siger Evy Boe Madsen.

Sikkerhedsstyrelsen har sammen med Tekniq Arbejdsgiverne produceret en række instruktionsvideoer til markedsplads- og festivalarrangører, hvor de typiske udfordringer gennemgås. I foråret blev der også afholdt en række møder med interessenter, hvor reglerne blev gennemgået inden årets nye kontrolkampagne. Se dem her.Nyhedsoverblik