Familier: Billigere at holde ferie i uge seks

Næsten seks ud af ti familier i Danmark holder ferie uden for skolernes officielle ferieuger. - Det er ikke noget problem, mener skoleledere.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om vi i Danmark har tradition for mange både korte og lange ferier, vælger en masse familier alligevel at holde fri uden for de officielle skoleferieuger.

Især i vinter- og efterårsferien, der traditionelt ligger i uge syv eller otte og i uge 42 eller 43, er det attraktivt at lægge ferierne før og efter.

Prisen er afgørende

Sådan er det også for familien Lyons, der holder vinterferie i uge seks i Lalandia, Rødby.

- Det er rart at være her, når der ikke er så mange. Der er mere plads - og ikke så lange køer, siger Kia Lyons, der er på ferie med to døtre, døtrenes veninder og den ældste datters kæreste.

- Vi er mange afsted, så der kan spares mange penge ved at holde ferie uden for de 'normale' ferieuger, siger Kia Lyons.

Hun bakkes op af Rikke Lunddal, der er på ferie med sine forældre samt manden og deres to børn.

- Vi sparer meget ved at tage afsted ugen før, siger Rikke Lunddal, der her sidder med det ene af børnene, Anton.
- Vi sparer meget ved at tage afsted ugen før, siger Rikke Lunddal, der her sidder med det ene af børnene, Anton. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

- Vi har i hvert fald sparet 50 procent ved at tage afsted i uge seks i stedet for uge syv. Det er ikke kun billigere - men der er heller ikke lange køer til forlystelserne. Det nyder vi, siger hun.

Mange danskere vælger alternative ferieuger

Og meget tyder på, at hun ikke er den eneste, der holder ferie uden for de traditionelle uger for at spare penge.

En undersøgelse fra 2020 foretaget af Momentum - Kommunernes Landsforenings analysemagasin -  viser, at 58 procent af danskerne har taget deres børn ud af folkeskolen udenfor de gængse ferieperioder en eller flere gange. 41 procent af dem svarer, at det er fordi, det er billigere.

Men går det så ud over børnenes evner i skolen, hvis børnene ikke er der?

Går ikke ud over elevers præstation

Ikke ifølge de skoleledere i vores region, som vi har talt med. De ser det ikke som et problem, så længe forældrene ikke hiver børnene ud af skolen ofte – og eleverne husker at lave lektier, mens de er væk. Og den betragtning er skoleleder på Nordbyskolen ved Nykøbing Falster, Lars Carlsen, enig i.

- Vi skal jo følge de bekendtgørelser, der er omkring fravær i folkeskolen, og vores erfaring er, at der ikke er sammenhæng mellem, hvordan børnene klarer sig i skolen sammenholdt med, om de har været på ferie. Generelt er forældrene gode til at efterspørge lektier, som kan laves på ferien.

- Vi kan ikke se, at der er sammenhæng mellem ferier og elevens præstation i skolen, siger skoleleder Lars Carlsen.
- Vi kan ikke se, at der er sammenhæng mellem ferier og elevens præstation i skolen, siger skoleleder Lars Carlsen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I det hele taget mener den erfarne skoleleder, at det er vigtigere, at familien har tid sammen

- Der kan være mange grunde til, at forældrene ikke kan holde ferie i de officielle ferieuger - men man skal huske, at børnene går rigtigt meget i skole, så det er vigtigt, at familien kan være sammen og få nogle gode fælles minder og oplevelser, siger Lars Carlsen.

Stadig forskel på ugerne

Selv om det er billigere at holde ferie med ungerne før og efter de traditionelle uger, så er der stadig stor forskel på antallet af gæster - i hvert fald i Lalandia.

- I uge seks er det primært forældre og bedsteforældre med børn i førskolealderen, der er her. Der er mere plads, og der er ikke så mange. Men når vi så rammer uge syv og otte, så er der helt udsolgt. Så kommer der en masse familier med de større børn, der har ferie - så der er stadig stor forskel på ugerne før vinterferien - og selve vinterferieugerne, siger marketingkoordinator i Lalandia, Brian Lohse Hansen.

- Der er mange flere  gæster i de traditionelle vinterferieuger end i de andre uger, siger marketingkoordinator i Lalandia, Brian Lohse Hansen.
- Der er mange flere gæster i de traditionelle vinterferieuger end i de andre uger, siger marketingkoordinator i Lalandia, Brian Lohse Hansen. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Han mener, at mange vælger Lalandia, netop fordi der er en masse muligheder for børn og voksne i alle aldre - og uanset om vejret er dårligt eller ej.

- Her kan familier på tværs af alle aldre være fælles om en masse ting - uanset om det er udendørs eller indendørs - det tror jeg tiltaler mange, siger Brian Lohse Hansen.

-Jeg kan godt følge med i skolen, selv om jeg er på ferie, siger Mischa Lyons (tv).
-Jeg kan godt følge med i skolen, selv om jeg er på ferie, siger Mischa Lyons (tv). Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Og det er børnene enige i.

- Det er fedt, at der er noget for os alle. Og så er det også fedt at få fri fra skole, siger 13-årige, Mischa Lyons.

Men er du ikke bange for at komme bagud i skolen?

- Nej, jeg synes, at skolen er god til at acceptere, at man er væk - og det er ikke svært at følge med, når jeg kommer tilbage.Nyhedsoverblik