Færre vil være pædagog og sygeplejerske - men Christoffer går mod strømmen

Igen i år er der færre, der søger ind som pædagog og sygeplejerske. Men i Vordingborg holder uddannelsen stand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ansøgninger er sendt af sted, og nu begynder ventetiden.

Fredag var nemlig frist for at søge ind på kvote 1 til de videregående uddannelser, og hos Professionshøjskolen Absalon har de talt ansøgninger sammen det meste af dagen. Overordnet har skolen fået otte procent færre 1. prioritetsansøgninger til deres uddannelser end sidste år, når man lægger både kvote 2 og kvote 1-ansøgninger sammen.

Og en af de uddannelser, som har været med til at trække volumen ned, er pædagoguddannelsen. I alt har uddannelsen fået seks procent færre 1. prioritetsansøgninger end sidste år. Men zoomer man ned i tallene, kan man se, at pædagoguddannelsen i Vordingborg har fremgang.

Her har de modtaget 119 ansøgninger som 1. prioritet, hvilket er en fremgang på ni procent. Og en af dem, der har været med til at trække gennemsnittet en smule op på uddannelsen i Vordingborg, er Christoffer Hemmingsen fra Faxe Ladeplads.

quote Jeg har mere tid til mig selv og det, jeg skal lave

Christoffer Hemmingsen, Faxe Ladeplads

- Jeg vil gerne have en uddannelse, hvor jeg kan være lidt mere social, end jeg kan med de uddannelser, som jeg har været igennem, siger han.

Færre vil være pædagog eller sygeplejerske

Han har søgt mod Vordingborg frem for hovedstaden med fuldt overlæg.

- Det giver mig mere tid, siger Christoffer Hemmingsen.

- Hvis der er myldretid, skal man stå tidligere op, så det er klart, at hvis man kan spare tid eller bare det, at man kan flytte i nærheden af Vordingborg, hvilket jeg også vil være åben overfor at gøre, det er nok derfor. Jeg har mere tid til mig selv og det, jeg skal lave.

På landsplan er antallet af ansøgere til både pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen har været faldende siden 2015, og faldet fortsætter i år. Det fremgår af tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det samme viser tallene fra professionshøjskolen Absalon, hvor sygeplejerskeuddannelsen er faldet med 19 procent 1. prioritetsansøgere sammenlignet med 2018.

Uddannelses- og Forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S), er bekymret over både sygeplejerske- og pædagoguddannelsen.

- Jeg er minister i en regering, der rigtig gerne vil styrke vores nære velfærd. Og der er det selvfølgelig et problem, at interessen for pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen falder, siger hun til Ritzau.

Rektor tager det roligt

Men Camilla Wang, der er rektor på professionshøjskolen Absalon, tager det mere roligt.

- Vi har loft over langt de fleste af vores uddannelser, i forhold til hvor mange studerende vi kan optage. Langt de fleste uddannelser har faktisk også flere ansøgere, end dem vi kan optage, siger hun og fortsætter:

- Jeg bliver først rigtig bekymret, hvis vi ender i en situation, hvor vi står med for mange tomme studiepladser. Og det kommer vi ikke til samlet set i år. Det kommer vi måske til på enkelte uddannelser, men samlet set har vi stadig et rigtig stort overskud af 1. prioritetsansøgere til vores uddannelser. Så det glæder jeg mig over, siger Camilla Wang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Wang, rektor på professionshøjskolen Absalon.
Camilla Wang, rektor på professionshøjskolen Absalon. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Faldet i antallet af ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen vækker heller ikke bekymring - selvom det står i skærende kontrast til, at der er stor efterspørgsel på sygeplejersker i regionen.  

- I år er det sådan, at der stadigvæk er nok ansøgere til det antal studiepladser, vi har. Vi har udvidet antallet af studiepladser med cirka 200 i løbet af de sidste par år sammen med regionen og regionens 17 kommuner, siger Camilla Wang.

- Vi kommer til at uddanne flere sygeplejersker de kommende år, end vi nogensinde har gjort før. Og det skulle gerne afhjælpe noget af den mangel, der er. Men vi følger det rigtig opmærksomt, og vi vil gerne have, at mange unge synes, det er attraktivt at blive sygeplejerske, siger Camilla Wang.


Nyhedsoverblik