Facebook afslører din fortid

Sjove billeder, små chatbeskeder eller video fra festlige begivender. Mulighederne er mange på internetsiden Facebook, som over en en halv million danskere i dag bruger til at holde vennerne opdateret om sit liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

[video:flv:080929_facebook.flv]
TV2 ØST besøgte Vordingborg Gymnasium for at høre, hvad eleverne mener om billeder på Facebook.

Seertjek:

/* */

Det er dog ikke helt ufarligt, for selvom man forsøger at slette billederne, kan de dukke op igen mange år senere.

Også  når en kommende arbejdsgiver laver sin research på kandidaterne til en ledig stilling.

- Det var forholdsvis sent på aftenen, og så var der bare en, der sad med et kamera," fortæller 21-årige Mads Høst Gandil om et stripshow, som han for sjov deltog i ved en gymnasieintrofest for tre år siden. 

[video:flv:080929_nogenfacebook.flv]
Stripshowet endte på videofilm, og i denne uge opdagede han til sin overraskelse, at filmen lå frit tilgængeligt på Facebook. 

- Jeg var 17 år på det tidspunkt, og det var jo bare for sjov," forklarer Mads Gandil. Han overvejer nu, hvilke konsekvenser videoen kan have for ham i fremtiden.

Arbejdsgivere tjekker nettet
Han håber ikke, at videoen for eksempel vil få betydning for, hvad en kommende arbejdsgiver tænker om ham, når han skal søge job: 

- Nu er jeg ældre og tænker mere over, hvad jeg gør. Hvis jeg skulle blive udelukket på grund af noget, jeg laver i mit privatliv, så synes jeg, det er diskriminerende.

En international undersøgelse fra jobportalen Careerbuilder.com viser, at hver tredje arbejdsgiver har droppet en jobansøger på baggrund af eksempelvis billeder fundet på internettet.