¨

Efterskole kan ende med erstatningskrav

Foto: TV ØST

Lundby Efterskole, der i sidste uge kæntrede med 13 elever i Præstø Fjord, kan ende med et erstatningskrav i millionklassen. Det oplyser Forsikringsoplysningen til DR Nyheder.

Ulykken skete fredag i Præstø Fjord, hvor 13 elever og to lærere var sejlet ud i en dragebåd. Båden kæntrede, og elever og lærere måtte kæmpe i timevis i det iskolde vand, før de blev reddet. Seks elever ligger i kunstigt koma efter ulykken, mens en lærer fortsat er savnet.

- Som udgangspunkt er det jo skolen, der planlægger og afholder sådan en tur - hvad enten det er en sejltur eller en anden form for udflugt. Når de planlægger det, skal de gøre det med respekt for de omstændigheder, der kan være til fare for eleverne, forklarer konsulent i Forsikringsoplysningen, Tenna Westergaard til DR Nyheder.

Efterfølgende har det vist sig, at båden, som blev benyttet, ikke var godkendt af Søfartsstyrelsen. Blandt andet burde der have været nødraketter om bord.

- Hvis man på nogen måde kan bebrejde skolen en hændelse, der sker på en udflugt, som skolen har planlagt, så kan de måske pålægges et ansvar, siger Tenna Westergaard fra Forsikringsoplysningen.

Ifølge Forsikringsoplysningen er det dog ikke lovpligtigt for en efterskole at have en forsikring der dækker ulykker som den der skete i fredags. Men det gør ingen forskel i erstatningen.

- Har skolen ikke en erhvervsansvars-forsikring, er det ikke ensbetydende med, at de ikke har noget ansvar eller ikke skal betale nogen erstatning. Så må de finde pengene i egenkapitalen, siger Tenna Westergaard.

Hun forklarer, at man fra andre mindre alvorlige tilfælde, hvor et barn får mén i forbindelse en udflugt - for eksempel ved at ødelægge et ledbånd - tilkendes en méngrad på fem procent, hvilket typisk udløser en erstatning på cirka 200.000 kroner. Dermed kan den noget mere alvorlige hændelse fra Præstø Fjord ende med et erstatningskrav, der løber op.

Hos efterskoleforeningen er formand Troels Borring sikker på, at Lundby Efterskole har de nødvendige forsikringer:

- Det er skolen, der er den ansvarlige part, når man tager sine elever med på tur. Og de har de forsikringer, som de obligatorisk skal have. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger han til DR Nyheder.

Det er dog endnu udvist, om Lundby Efterskole har tegnet sådanne forsikringer. Skolen har ikke ønsket at tale med pressen i dag. Bestyrelsesformanden Bjarne Rasmussen forklarer, at skolen i stedet koncentrerer sig om de indlagte elever og deres pårørende.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App