Dropper lønforskel hos sygeplejersker

Et særligt områdetillæg, der giver sygeplejersker højere løn i hovedstaden, skal nu reduceres. Det kan være godt nyt for landsdelens sygehuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I februar blev der indgået ny overenskomstaftale mellem ansatte og arbejdsgivere i regionerne. 

Her besluttede man blandt andet, at man ville udfase det såkaldte områdetillæg, og at det skal ske hurtigere end hidtil planlagt.

quote Det har ikke været let, at få det her forhandlet på plads

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

Områdetillægget har givet sygeplejersker i Region Hovedstaden en højere løn end sygeplejersker her i regionen, fordi man tidligere havde et ønske om at lønningerne skulle afspejle, at det er dyrere at bo og leve i hovedstadsområdet. 

Skævvrider mulighederne

Men ordningen skævvrider mulighederne for at rekruttere medarbejdere.

Det mener regionsrådsformand, Heino Knudsen (S), og derfor glæder det ham, at ordningen nu skal udfases.

Det har ifølge Heino Knudsen ikke været en let opgave at forhandle løntillægget væk. Arkivfoto.
Det har ifølge Heino Knudsen ikke været en let opgave at forhandle løntillægget væk. Arkivfoto. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det har ikke været let, at få det her forhandlet på plads. I de store byer, hvor man har det højeste løntillæg, synes man jo, det er en rigtig fin idé med sådan et tillæg. Men vi bliver nødt til at fokusere på de steder, hvor vi har størst udfordringer med at rekruttere.

- Derfor glæder det mig meget, at vi nu er blevet enige om at udfase områdetillægget. Det har længe været vores ønske, men er ikke tidligere lykkedes, forklarer regionsrådsformanden.

Læs også
1.000 sygeplejersker pendler ud af Region Sjælland hver dag - får bonus for at arbejde i hovedstaden
Læs også
1.000 sygeplejersker pendler ud af Region Sjælland hver dag - får bonus for at arbejde i hovedstaden

Tillægget vil blive udfaset over tid, og Heino Knudsen kan ikke oplyse, hvornår der ikke længere vil være forskel i lønningerne.

Det såkaldte områdetillæg stammer fra tjenestemandssystemet, der blev konstrueret i 1917.

Stigende antal sygeplejersker pendler væk

En opgørelse, som Danmarks Statistik sidste år lavede for TV2 ØST, viste, at langt flere sygeplejersker pendler til hovedstaden sammenlignet med antallet af sygeplejersker, der pendler den modsatte vej for at arbejde.

Der er i opgørelsen fra Danmarks Statistik udelukkende tale om personer, der har gennemført en sygeplejerskeuddannelse og arbejder som sygeplejerske. Den indbefatter ikke sygeplejersker, der eventuelt har taget en videregående uddannelse eller varetager andre arbejdsstillinger end sygeplejerske.
Der er i opgørelsen fra Danmarks Statistik udelukkende tale om personer, der har gennemført en sygeplejerskeuddannelse og arbejder som sygeplejerske. Den indbefatter ikke sygeplejersker, der eventuelt har taget en videregående uddannelse eller varetager andre arbejdsstillinger end sygeplejerske. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Helt nøjagtigt pendlede 937 sygeplejersker i 2014 til hovedstaden for at arbejde. De seneste tal fra 2021 viser, at antallet er steget til 1.094 sygeplejersker.

Det viser opgørelsen fra Danmarks Statistik.

En tendens, som Heino Knudsen håber på, at udfasningen af områdetillæggene vil gøre op med. 

- Løn betyder jo noget i forhold til vores rekruttering, siger han og tilføjer:

-  Og nu kan vi vise, at vi prioriterer lønmidler der, hvor vi har de største rekrutteringsudfordringer, og det er altså ude i yderområderne.

Læs også
Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april
Læs også
Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Især mener Heino Knudsen, at signalværdien er vigtig:

- Der er jo et signal, der er helt skævt, når en nyuddannet sygeplejerske i runde tal får 17.000 mere om året, hvis hun arbejder på Rigshospitalet, kontra hvis hun arbejder på Nykøbing Falster Sygehus.

Sådan forklarer regionrådsformanden, der selv har siddet som chefforhandler for Danske Regioner, idet han er formand for Danske Regioners lønnings- og takstnævn.

Bedre løn er ikke nok

Udfasningen af områdetillæggene kommer dog ikke til at stå alene, fortæller regionsrådsformanden. 

-  Vi kigger på alt det, vi overhovedet kan. Det handler både om løn og om fokus på de bløde værdier – blandt andet balancen mellem arbejde og familieliv. 

Han pointerer, at det netop er vigtigt, at have fokus på de bløde værdier, hvis man vil øge rekrutteringsevnen og gøre det mere attraktivt at arbejde på regionens sygehuse og psykiatrien.


Nyhedsoverblik