Døde søfolk behandles uanstændigt

Uanstændigt, uetisk og katastrofalt. Det er politikeres ord for, at de omkomne søfolk på Omer N har ligget i vraget i næsten to måneder. Ministeren må nu få ændret loven, siger et flertal i Folketinget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire omkomne søfolk fra fragtskibet Omer N er bragt i land, men i Tyrkiet venter familierne til de fire øvrige omkomne stadig på, at de bliver bjærget ud og transporteret hjem.

- Jeg synes, det er en katastrofe, simpelthen, siger Colette L. Brix, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er uanstændigt, at man behandler sine medmennesker sådan, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav.

- Jeg synes, at vi har et etisk og moralsk ansvar i forhold til at få bjærget de omkomne mennesker, siger Jacob Jensen, erhvervsordfører for Venstre.

Et stort flertal af politikere lige fra Dansk Folkeparti og Venstre til Socialdemokraterne og SF er enige om, at Danmark har fejlet over for de omkomne sømænd og deres familie.

- Jeg vil rejse det over for ministeren og få en udredning, om det virkelig kan passe, at man behandler søfolk på den måde, siger Orla Hav (Soc.dem).

Partierne er enige om, at der skal laves en lovændring, der sikrer, at sømænd ikke igen kommer til at ligge i dansk farvand i flere måneder.

- Vi skal have præsiceret, hvem der har ansvaret fremover, er det Farvandsvæsnet eller er det Søværnets Operative Kommando og det synes jeg, at vi skal have gjort først i det nye år, siger Jacob Jensen (Venstre).

Foreløbig har planlægning og bjærgning af skibet taget tre uger. Søværnets Operative Kommando vurderer, at bjærgning af søfolkene koster mange millioner kroner, hvor mange kan de ikke sætte et præcist tal på.

- Hvem mener du bør betale i sådan en situation? Det må komme bagefter, det må vi finde ud af, vi har et akut problem, hvor nogle mennesker rykker for at få deres omkomne familiemedlemmer hjem, så må vi finde ud af økonomien bagefter, siger Colette L. Brix (DF).

Det tilslutter de tre øvrige partier sig.

De fire omkomne søfolk har ligget i vraget i 53 dage uden at ministeren for søfart: Erhvervsminister Bendt Bendtsen har sørget for at få dem ud.

- Du siger, at man ikke har håndteret situationen etisk og moralsk rigtigt, hvordan mener du, ministeren har håndteret det? Han har rettet sig efter de retningslinier, der er og det er sådan ministre skal gøre, de skal følge de regler, der er på området, siger Jacob Jensen (Venstre).

- Hvordan synes du, ministeren har håndteret det? At han har ladet søfolkene ligge? Jeg havde ikke gjort det, men hvad han har gjort, må han jo gøre op med sin egen samvittighed, siger Colette L. Brix (DF). 

Erhvervsministeren ville i dag hverken udtale sig om sin samvittighed eller sine planer om at ændre lovgivningen for udenlandske søfolk, der omkommer i dansk farvand.