DF'er vraget som spidskandidat til Regionsrådet

Dansk Folkeparti dømte søndag Gitte Simoni ude og peger nu på en ny frontløber til regionsrådsvalget til november.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søndag havde Dansk Folkeparti i Region Sjælland opstillingsmøde før det kommende valg til Sjællands Regionsråd.

Det coronaramte møde i Ringsted bød på lidt af en overraskelse, da det stod klart, at den nuværende partiformand i Roskilde, Jan Herskov, vandt med stort flertal over byråds- og regionsrådsmedlem Gitte Simoni, der ellers har været gruppeformand i partiet i regionen.

- Det, der er sket, ser jeg som et ønske og desperation om nye ansigter i partiet. Det er nok et udtryk for den krise, vi har i Dansk Folkeparti, lyder det fra en skuffet Gitte Simoni, som TV2 ØST får i røret dagen derpå.

quote Jeg har passet mit arbejde som gruppeformand og frontløber for partiet de sidste fire år, så det kom noget bag på mig

Gitte Simoni (DF), medlem af regionsrådet

Hun mener, at partiet i den periode, hun har været gruppeformand for partiet, har haft stor indflydelse og opnået en række gode resultater.

- Fra min stol ser jeg det som en gruppe, der har fået maksimal indflydelse de sidste fire år i regionsrådet – vi har fået maksimal Dansk Folkeparti-politik igennem, og det synes jeg, vi kan være rigtig stolte af.

Ny Roskilde-formand som spidskandidat

Herren, der løb med gårsdagens sejr, er ikke decideret overrasket, siger han:

- Jeg havde da håbet på det. Jeg stillede jo op, fordi jeg troede på, at jeg kunne vinde valget og blive spidskandidat. Men det er klart, at jeg var jo ikke sikker på noget som helst, og det kunne jo gå begge veje, siger Jan Herskov.

Jan Herskov (DF) er blevet valgt til ny spidskandidat til Regionrådsvalget til november.
Jan Herskov (DF) er blevet valgt til ny spidskandidat til Regionrådsvalget til november. Foto: Pressefoto - Region Sjælland

Hvorfor tror du, de stemte, som de gjorde?

- Jeg har arbejdet med politik i tre et halvt år i regionen, været formand for Roskilde og det, der hedder tillidsmandsforum, som er en del af hovedbestyrelsen, hvor jeg er blevet valgt for Sjællands Storkreds og har kontakt til alle kredse. Jeg tror, der var mange af dem, der valgte, at vi skulle have et nyt ansigt forrest, lyder det fra Jan Herskov.

Røg et gevaldigt hak ned ad listen

Gitte Simoni og den tidligere leder for partiet i regionen Peter Jacobsen, som i den forløbne periode har været en del af flertallet bag regionsformand Heino Knudsen (S), røg ned på en 10. og en 6. plads på den nye liste.

Det var ikke sådan, Gitte Simoni havde regnet med, at stemmerne ville fordele sig:

- Jeg har passet mit arbejde som gruppeformand og frontløber for partiet de sidste fire år, så det kom noget bag på mig. Men det er jo de medlemmer, der møder op, der bestemmer, og det tager jeg selvfølgelig til efterretning, siger Gitte Simoni.

quote Jeg synes faktisk, vi fik lavet en god liste i går med yngre kandidater

Jan Herskov (DF)

Jan Herskov, der til dagligt arbejder på politigården i Skovbogade, har tidligere været medlem af både Venstre, Konservative og Liberal Alliance i Roskilde. I flere perioder var han valgt for Venstre, først til kommunalbestyrelsen i det tidligere Gundsø og senere til Roskilde Byråd.

I 2015 meldte han sig så ind hos Dansk Folkeparti, hvor han har været formand siden 2016.

Vil have fokus på arbejdsmiljø i psykiatrien

Nu vil Jan Herskov kæmpe videre som partiets spidskandidat til regionsrådet ved at sætte fokus på forskellige mærkesager.

- Jeg har brugt en hel del tid på psykiatrien. Nu får vi lavet en 360 grader undersøgelse af psykiatrien – det er også fint nok, men noget af det, vi virkelig skal have fokus på, er personalet. Vi mangler social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger. Jeg har kontakt til forskellige sygeplejersker i psykiatrien, som fortæller, at der er et dårligt arbejdsmiljø. Det er en af de ting, vi skal have rigtig meget fokus på, siger Jan Herskov.

Læs også
Medarbejderflugt og stress blandt ansatte på Psykiatrisygehuset i Slagelse
Læs også
Medarbejderflugt og stress blandt ansatte på Psykiatrisygehuset i Slagelse

- En anden ting er, at vi også har en meget stor administration i regionen, og det kan meget vel tænkes, at man kunne slanke administrationen og få flere ansatte i psykiatrien.

- En tredje ting, jeg godt vil nævne: Vi skal have fokus på udenlandske læger. Det er fint, vi får de læger udefra, som har de kompetencer, der skal til, men der er for mange, der taler for dårligt dansk. Enten må regionen bidrage med et intensivt danskkursus, eller også må man ansætte tolke, så folk får en god snak med den læge, de taler med. Det er utrolig vigtigt.

Flere unge meldte sig på banen

Ikke alene var søndag en god aften for Jan Herskov rent personligt, men han fremhæver også, at der kom nogle unge politikere på banen:

- Jeg synes faktisk, vi fik lavet en god liste i går med yngre kandidater. Vi får folk fra stort set alle egne af Region Sjælland, og vi får yngre kandidater ind. Det er godt, når der kommer unge mennesker ind i politik også, som kommer med noget energi og vilje til, at nu skal der ske en masse ting, siger han.

Den nye spidskandidat ser frem til efterårets valgperiode:

- Jeg kunne mærke i går, at der er en kampgejst, som gør, at vi får et rigtig godt valg, og jeg tror også på, at de kandidater kan komme ud og markere sig med nogle gode sager, siger Jan Herskov.

- Nu skal jeg mødes med dem i uge 26 og snakke med dem om deres mærkesager. Så skal jeg høre, hvad de forskellige brænder for. Der er jo altid lokalsager, som de gerne vil arbejde med. Jeg ser virkelig frem til den her valgkamp, og jeg tror, det bliver et godt resultat for os.


Nyhedsoverblik