Det har været værre - se billederne af de seneste 13 års kamp mod det våde vejr

Den våde vinter har gjort livet surt for landmænd og arkæologer, men det er langt fra første gang, vandet er kommet væltende i vores region.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2019 var et virkelig vådt år. Og regnen er fortsat ind i 2020. 

Flere dele af landet er hårdt ramt af oversvømmelser, men i Region Sjælland giver regnen primært problemer med meget våd jord, der generer blandt andet landmænd og arkæologer.

Tidligere er vandet dog væltet ind overe regionen.

Blandt at andet den 2. november 2006, hvor vi vågnede op til en midlertidig ny kystlinje, fordi en voldsom stormflod om natten havde presset vand i ind i landet.

Nogle steder var vandstanden op mod 1,7 meter højere end normalen, og på Lilleø gik det ud over en stor frugtplantage.

- Man bliver selvfølgelig ked af det og lidt frustreret, når man ser, hvor mange skader, der er, og tænker på alt det arbejde, der er spildt, og alt det arbejde, der skal gøres for at få det rettet op igen, sagde frugtavler Hans Lund dengang til TV2 ØST.

Se billeder af oversvømmelserne i november 2006 her. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Golf bane stod under vand

Både før og efter 2006 har specielt voldsomme storme givet store problemer med vand i vores region.

I 2013 var det stormen Bodil der blæste over landet i flere dage og bragte den store mængder vand med sig.

Oversvømmelserne gav problemer i Holbæk Golfklub, hvor banen flere steder stod helt under vand.

- Jeg har aldrig oplevet sådan noget her, det er helt ekstremt, sagde golfspiller Søren Kjær dengang til TV2 ØST.

Se billederne af oversvømmelserne i december 2013 her. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Sidste år var også særdeles våd. 2019 tangerede rekorden for mest nedbør på et år med 915 millimeter på landsplan.

Men det var ikke kun dråber fra oven, der gav anledning til våde fødder, allerede på årets anden dag raserede stormen Alfrida, og det gik blandt andet ud over flere havnerestauranter i vores område.

Sygehus blev oversvømmet

Senere på året, den 21. maj, var den så gal med vand igen et voldsomt skybrud gav store mængder vand på kort tid, blandt andet 51 millimeter i Næstved, hvor flere af sygehusets afdelinger måtte lukke på grund af oversvømmelse.

- Vi fik patienterne kørt op i kørestol op i forhallen og fik sluttet apparaterne, så godt vi kunne, og så blev der skaffet svabere og så gik vi i gang, fortæller bioanalytiker Helle Gerløv.

Se billederne fra Næstved Sygehus, da det stod under vand. Artiklen fortsætter under videoen.

 

TV 2 og regionerne sætter onsdag fokus på det våde vejr, for det har regnet virkelig meget de sidste mange måneder, og det giver problemer med oversvømmelser rigtig mange steder i landet. 

Efteråret 2019 var især en våd fornøjelse, og derfor endte 2019 med at blive et af de vådeste år DMI nogensinde har målt. 

- Vi kommer fra 2019, som var et rekordår, når det kommer til nedbør, og efteråret var også rekord. Nu er vi i februar, som også er rekord, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog hos DMI.

Februar har været rekordvåd. På Vest- og Sydsjælland samt Lolland og Falster er der allerede faldet 75,6 millimeter regn. Til sammenligning faldt der 37,8 millimeter regn i februar 2019.