Dansk benzin er blandt det billigste i Europa

Danskerne har ingen grund til at klage over de høje benzinpriser, mener trafikforskere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Set i forhold til vores købekraft er Danmark det land i Europa, der tilbyder bilisterne den fjerdebilligste benzin, viser beregninger, som det norske analyseinstitut Urbanet Analyse har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kun i Østrig, Norge og Irland er benzinen billigere end i Danmark, mens en polak i forhold til købekraften skal betale over 25 kr. for den liter blyfri oktan 95 benzin, der i Danmark i går kostede 11,49 kr.

Ingen grund til at sænke afgifter
- Det viser, at borgerne i lande som Danmark og Norge ikke har grund til at klage over den dyre benzin, mener trafikforsker Bård Nordheim, Urbanet Analyse.

- Borgerne i mange andre europæiske lande har langt større grund til at klage over priserne. Især i Østeuropa slår de stigende benzinpriser kraftigt igennem på grund af den relativt lave købekraft. Der er derfor ingen grund til at sænke benzinafgifterne i Danmark og Norge, mener den norske trafikforsker.

Lad være med at klage
Også trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet mener, at de danske bilister skal lade være med at
klage.

- Benzinen koster i kroner og øre i dag nogenlunde det samme i hele Europa. Og da vi er blandt de rigeste lande, betyder en stigende pris ikke så meget for os. Man har harmoniseret prisen i kroner og øre, men ikke i forhold til købekraften i de enkelte lande, konstaterer Harry Lahrmann i Morgenavisen Jyllands-Posten.

/ ritzau /