Coronapresset region vil have behandlingsgaranti suspenderet fra nytår

Coronasituationen gør det svært at leve op til behandlingsgarantien, hvis Folketinget står ved at genindføre den fra nytår, siger Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Om 14 dage genindtræder behandlingsgarantien på landets sygehuse, efter at have været suspenderet på grund af coronakrisen. Det sker ifølge en aftale mellem Folketingets partier i forlængelse af, at garantien blev suspenderet i foråret.

Men ifølge flere af landets regioner er der behov for at udsætte genindførelsen af patientrettighederne yderligere. Simpelthen fordi at coronasituationen er blusset op igen.

quote Vi oplever et markant indtag af patienter, vi oplever generelt stigende smitte i samfundet

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland

- Vi oplever et markant indtag af patienter, vi oplever generelt stigende smitte i samfundet, og det kan vi selvfølgelig også mærke på vores sygehuse, forklarer regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fra Region Sjælland til TV2 ØST.

Her meldte man allerede ud i sidste uge, at planlagte, ikke-akutte undersøgelser og operationer bliver udskudt. Samtidig blev først ortopædkirurgisk afsnit og siden dele af kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge inddraget som coronaafsnit for at kunne håndtere et stigende antal patienter, som skal være i isolation.

- Heldigvis står vi i en situation, hvor der hen over jul og nytår ikke er mange planlagte behandlinger, siger regionsrådsformanden og tilføjer:

- Men vi står også i en situation, hvor der er en aftale om at genindføre patientrettighederne per 1. januar 2021, og da bliver vi nødt til at tale højt om, at vi set fra min stol, ikke i tilfredsstillende grad vil kunne leve op til behandlings- og udredningsretten på 30 dage i januar måned.

Personalet knokler

Heino Knudsen gør det klart, at han ønsker behandlingsgarantien, som sikrer patienter behandling inden 30 dage, genindført så hurtigt som muligt. Men med coronakrisens genopblussen får man svært ved at leve op til forpligtigelserne, forklarer han:

- Fordi der er så stort et pres ind, og fordi vores personale løber så stærkt og knokler så meget, som de gør.

Efter forårets nedlukning blev 68.000 aftaler med patienter udskudt alene i Region Sjælland.

Læs også
Kæmper for at få ventelister på operationer ned: Corona kan forsinke igen
Læs også
Kæmper for at få ventelister på operationer ned: Corona kan forsinke igen

- Der har vores personale via en fantastisk indsats taget ekstravagter og så videre og indhentet det ind til nu, siger Heino Knudsen, som derfor mener, det er afgørende, at Folketinget tager forårets aftale op til revidering:

- Det skylder vi vores personale, som knokler – og det skylder vi også vores patienter for at have en klar og tydelig udmelding på den situation, vi står i.

Regionsrådsformanden vurderer, at man et stykke ind i januar vil kunne sige noget om, hvornår det igen vil give mening at genindføre behandlingsgarantien.

Foreslår udskydelse på få måneder

Foruden Region Sjælland har også Region Midtjylland, hvor smitten ligeledes er høj, sendt en appel til Folketingets politikere – hvilket fik Danske Regioner til at kommentere på situationen tidligere på dagen:

Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland og næstformand for Danske Regioner, forestiller sig en mindre udskydelse på få måneder. Det siger hun til Ritzau:

- Det giver god mening med en mindre udsættelse af patientrettighederne set ud fra den nuværende situation, hvor det i flere regioner ikke rigtig giver mening at genindføre behandlingsrettighederne igen.

- Lige nu må vi bare sige, at det har svært ved at give mening, fordi den offentlige kapacitet ikke kan trække mere, og der også er begrænset kapacitet i den private sektor, siger Ulla Astman.

Det er i sidste ende op til Folketinget, om suspenderingen af behandlingsgarantien skal forlænges.


Nyhedsoverblik