Børn risikerer forgiftning

Danske forældre propper deres børn med vitaminer. Det gør de i misforstået godhed, for børnene har ikke brug for dem. Tværtimod får de alt for mange.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste børn i dag behøver ikke ekstra vitaminer. Alligevel giver forældre i stor stil børnene kosttilskud i form af en vitaminpille.

- Alle forældre gør det, de tror, er det bedste for deres børn. Og de fleste forældre har en opfattelse af, at de gør noget godt for børnene ved at give dem ekstra vitaminer, siger praktiserende børnelæge Jesper Brandt Andersen fra Vordingborg.

De mange vitaminer betyder, at børnene får alt for mange vitaminer. En ny undersøgelse viser, at op til 50 procent af danske børn får for mange A-vitaminer. Og det kan få konsekvenser.

- Bivirkningerne kan være forstyrrelser i knoglevæksten og leverskader, siger Jesper Brenadt Andersen.

Sunde og raske børn, der får en varieret kost, behøver ikke andet. Ifølge Jesper Brandt Andersen er det nok at spise lidt fra de forskellige madgrupper.

- Hvis de får varieret mad som eksempelvis grøntsager, frugt, kornprodukter, fisk og kød, så skulle de være fuldstændigt dækket ind, siger Jesper Brandt Andersen.

Hvis man er i tvivl, om ens barn får den rette mængde vitaminer, skal man, ifølge Jesper Brandt Andersen, søge råd hos sin praktiserende læge.