¨

Borgmester: Jeg føler mig til grin

Regeringens løfte om ikke at straffe de kommuner, der har brugt for mange penge i budgettet, vækker harme blandt flere borgmestre.

Til grin" og "en latterlig kovending". Sådan lyder reaktionerne fra to borgmestre til regeringens nye løfte om ikke at straffe de kommuner, der har hævet skatten. Begge valgte at være lydige over for Kommunernes Landsforening (KL) og brugte sparekniven frem for at lave en skattestigning.

- Jeg føler mig til grin, fordi vi står i den situation, at vi skal finde 170 millioner kroner. Men vi lod være med at sætte skatten op, fordi vi fik at vide, at vi ville blive straffet for det, siger Tommy Dinesen (SF), borgmester i Kalundborg.

- I fremtiden er det da ikke sikkert, at jeg vil lytte til de aftaler, som regeringen og KL laver. Jeg synes, de er ved at ødelægge det aftalesystem, vi har, siger han og frygter, at det  bliver "ragnarok", hvis regeringen fremover skal laveindividuelle aftaler med landets 98 kommuner.

I Aalborg undrer de nye meldinger fra regeringspartierne byens borgmester, Henning G. Jensen (S), der kalder det latterligt, at Venstre få timer før partiets valgudsendelse skifter kurs i et så stort og markant spørgsmål. Hvis spillereglerne havde set sådan ud fra start, kunne Aalborg Kommune sagtens have brugt en skattestigning.

- Hvis der fra start havde været to milliarder til rådighed til skattestigninger, ville vi have lavet en skattestigning på 0,2 procent, men det var jo ikke det, der var aftalen, siger han.

Ifølge borgmesteren har Aalborg Kommune i stedet været nødt til at spare, så den offentlige service f.eks. i vuggestuer, børnehaver og skoler bliver forringet.

KL og regeringen var blevet enige om, at kommunerne måtte hæve skatterne med 750 millioner kroner, men beløbet er i stedet endt over to milliarder.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App