Borgmester ånder lettet op

Næstveds borgmester er glad for, at kommunernes budget ikke skal genåbnes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er jeg meget lettet over.

Sådan lød den spontane reaktion hos Næstveds socialdemokratiske borgmester Henning Jensen, da han hørte om VK's beslutning om at kommunerne ikke skal genåbne budgetterne.

Det betyder, at kommunerne får lov til at overskride deres budget.

- Vi har ikke sat skatten op for at drille regeringen. Vi har gjort det af simpel nødvendighed. Ellers kunne vi ikke stå inde for den service, vi tilbyder borgerne fordi vi skulle ud i voldsomme nedskæringer på både ældrepleje, børnehaver og skoler, siger Henning Jensen, der selv er medlem af KL's formandskab.

Personskatten i Næstved hæves næste år med 0,3 procentpoint til 25 procent, grundskyldspromillen sættes op fra 22 til 25.

Endelig indfører Næstved også et dækningsbidrag på fem promille - en slags erhvervsskat, som vil give 27,5 millioner kroner årligt i kommunekassen.

Og pengene bliver ikke brugt på fråds, fastslår borgmesteren.

- Vores udgifter per elev i folkeskolen ligger på en 90. plads ud af de 98 kommuner. Vi har en høj klassekvotient og en rationel drift af kommunen og har sat tæring efter næring, siger Henning Jensen.

Spørgsmålet om de 98 kommuners økonomi er blevet aktuelt, fordi de planlægger at hæve skatten med 1,45 milliarder mere end aftalt med finansminister Thor Pedersen (V).

Kommunerne har i juni aftalt med finansministeren, at de kommunale skatter må stige med 750 millioner kroner i 2008.

Men med overskridelsen når den samlede skattestigning altså op over to milliarder kroner.