Bøffer er kræftbomber

Sommeren er højsæson for grillbøffer og -pølser, men midt i kødorgierne løfter verdens førende kræft- og fødevareforskere nu pegefingrene. For meget kød øger risikoen for kræft, og det er især mænd, der skal skære voldsomt ned på forbruget, skriver EB.dk

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Advarslen kommer fra en ny rapport udgivet af World Cancer Research Fund, som bygger på adskillige videnskabelige kræftstudier. Som noget nyt skelner rapporten mellem rødt kød, som stammer fra firbenede dyr, og lyst kød, som er kød fra fjerkræ. Mange befolkningsundersøgelser viser, at de, der spiser meget rødt kød, oftest udvikler kræft.

Det betyder, at man bør holde sig fra langt de fleste grillpølser. Svine-, okse- og lammekød skal man kun spise i stærkt begrænsede mængder.

Mens kræfteksperter anbefaler verdensbefolkningen at nøjes med 400 gram rødt kød om ugen, mæsker vi danskere os i netop den slags kød. Danske kvinder spiser i gennemsnit 623 gram af det kræftfremkaldende okse-, svine- og lammekød om ugen, mens mænd fortærer hele 987 gram hver uge. Et tal, som er endnu højere i grillsæsonen.

- Så kan man virkelig få kørt noget rødt kød indenbords. Mænd føler, de får bekræftet deres mandighed, når de spiser en masse store bøffer. Men i virkeligheden bør de mere se på kødet som et krydderi end som hovedingrediens i måltidet, siger ernæringsekspert Per Brændgaard Mikkelsen til Ekstra Bladet.

/ ritzau /