Bluetongue-vaccine bliver mangelvare

Udsigten til en vaccine mod den farlige husdyrssygdom bluetongue er lang. Det engelske laboratorium, der kan lave vaccinen er lukket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lige i kølvandet på, at det første tilfælde af husdyrssygdommen bluetongue blev konstateret i en fårebesætning på Lolland, følger skidt nyt om udsigten til en vaccine.

Det engelske laboratorium, som er længst fremme med udviklingen af vaccinen, der kan begrænse udbredelsen af blutongue, er blevet lukket. Det skriver LandbrugsAvisens Netnyhedsbrev.

Det var det samme laboratorium, som tidligere på året var skyld i, at der blev konstateret udbrud af mund- og klovsyge i Storbritannien, da virus fra laboratoriet spredte sig til besætninger i området.

"Det er lidt af et problem, at Merial er lukket. Vi håber nu, at det hollandske firma Intervet kan nå at udvikle en vaccine," siger souchef i fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Vaccinen skal senest være klar til foråret, når de mitter, der spreder smitten, igen begynder at flyve. Men selvom vaccinen er klar og godkendt, vil den stadig være en mangelvare.

"Fra dansk side er vi fortalere for en strategi, hvor man søger at indkredse de områder, hvor smitten har bredt sig," siger Stig Mellergaard.

Alle lande i EU skal imidlertid være enige om strategien og anvendelsen af den begrænsede mængde vaccine, og det kan godt blive et problem, forudser han.

For at vaccinen skal være effektiv, skal alle dyr i et område vaccineres én gang om året i to - tre år. Der bliver således tale om en meget kostbar indsats. I det sydlige Europa, hvor man har andre variationer af bluetongue, har man vaccineret i nogle år. Dette arbejde er støttet økonomisk af EU.