Bilers sikkerhed vigende, dødsulykker stigende

Ikke alene ser antallet af trafikdræbte i 2007 ud til at skulle overgå de forudgående år. Også frekvensen af fejl på ældre biler har nået et alarmerende niveau.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere på året udkom en stor rapport - bestilt af EU - fra Den Internationale Motorkøretøjs Inspektions Komite (CITA). Den fortalte, at vi i Danmark kan spare ni menneskeliv og undgå 87 hårdt kvæstede om året ved at indføre hyppigere syn.

Tal fra Applus+ Bilsyn, der syner næsten halvdelen af den danske bilpark, afslører, at det især er de ældre modeller, den er gal med. Eksempelvis ser man en eksplosiv udvikling i antallet af fejl på bilernes bremser, jo ældre bilerne bliver: På biler under 5 år konstaterer synsvirksomheden bremsefejl på blot 3 procent, hvor man finder bremsefejl på hele 39 procent af alle person- og varebiler, der har rundet deres 10-årsdag. En procentmæssig stigning svarende til 1200 procent.

Arne Willerslev, administrerende direktør hos Applus+ Bilsyn, ser med stor alvor på udviklingen:

- Som ansvarlig synsvirksomhed er det Applus+ Bilsyns pligt at gøre opmærksom på problemerne med de mange ældre biler. Der er mange parametre, man kan - og bør - skrue på for at øge trafiksikkerheden, f.eks. fartmålinger og gode kørebaner, men den tekniske stand af de køretøjer, vi alle færdes blandt på de danske veje, er bestemt heller ikke uvæsentlig.

- Når vi i indeværende år ser en klar tendens til, at antallet af trafikdræbte stiger sammenlignet med de foregående år, mener jeg, at det er tid til at råbe vagt i gevær. Over 300 trafikdræbte danskere om året er simpelthen alt for mange. Og i de mange tilfælde, hvor den dårlige vedligeholdelse af de ældre biler ikke er den direkte årsag til ulykkerne, er bilernes dårlige stand stadig med til at gøre ulykkerne betydeligt værre end ellers, forklarer Willerslev.

Ifølge en opgørelse af Rådet for Større Færdselssikkerhed var der pr. den 4/10-07 282 trafikdræbte danskere mod 306 i hele 2006.

Statistik over fejlfrekvenser i person- og varebiler

Køretøjs-gruppe

Alder

Fejlgruppe

år

Styreapparat

Bremser

El-anlæg

Motor og forurening 

Bærende elementer

Øvrige

Person- og varebiler

<5

1%

3%

13%

1%

2%

4%

5-10

3%

16%

37%

6%

11%

7%

>10

6%

39%

49%

17%

52%

14%

 (Kilde: Applus+ Bilsyns synsstatistik for tredje kvartal 2007)