Bidt af bogstaver og sorte fingre

Torsdag blev der afholdt danmarksmesterskabet i håndsætning i Slagelse. 24 pensionerede typografer var mødt op for at dyste i det gamle håndværksfag

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lugten af rensebenzin og tryksværte mødte folk, som besøgte Det gamle Trykkeri i Slagelse torsdag. Her var 24 pensionerede typografer mødt op fra hele landet, for at konkurrere i håndsætning.

- Det er nostalgien i det, siger Einar Petersen, som er deltager fra Slagelse.

De 24 kombattanter havde 20 minutter til at sætte så mange linjer som muligt med færrest fejl. Herefter trykker man det på papir og to dommere tæller fejl og point sammen.

Mester tre gange i træk

Mesterskabet bliver afholdt hvert andet år. Det er tredje år, at det bliver holdt i Slagelse.

- Vi elsker jo vort fag. Det er jo sortekunstens mestre. Vi elsker det simpelthen, siger Flemming Nielsen, som er formand for Det gamle Trykkeri.

Jørgen Ole Madsen har vundet DM syv gange og de sidste tre gange i træk. Han var derfor favoritten til at tage titlen igen.

- Hastigheden er én ting. En anden ting er, se nu lige efter hvad det er, du har sat op i hånden. Det er nok det, jeg har vundet på de andre gange, jeg er mere omhyggelig med lige at læse den igennem.

Slået af pinden

Når man håndsætter, gælder det om at lave så få fejl som muligt.

- Hellere få linjer og ingen fejl, end flere linjer med fejl, siger Flemming Nielsen.

Jørgen Ole Madsen kunne ikke forsvare sin titel. Den nye danmarksmester blev Bent Kvisgaard fra Viborg. Udover æren kunne han også tage 1000 kroner med hjem til Viborg.